Det handlar alltså om nya direktiv från regeringen riktade till Trafikverket, enligt dessa måste en mer omfattande klimatpåverkansanalys göras av ett antal av de projekt som ingår i den nationella planen för 2014-2025 varav förbifart Söderköping är ett.
– Vi fick nyligen krav internt på att detta ska ingå i utredningen, säger Trafikverkets Jonas Danielsson, projektledare för E22.
Det handlar alltså om en analys av vilken klimatpåverkan projekt har.
– De kalkyler vi gör tar till exempel inte hänsyn till stillastående fordon och annan omgivningspåverkan så det ska vi nu arbeta fram, säger Jonas Danielsson som tror att detta kommer att innebära vissa förseningar.
– Vi siktar på att få fram ett förfrågningsunderlag och påbörja upphandling av en entrepenör till våren 2020. Det sannolika är att det blir en totalentrepenad vilket innebär att det kan ta ett halvår för entrepenören att ta fram sina handlingar om hur det hela ska byggas så vi räknar nu med byggstart vintern 2020/2021.
Vad gäller själva resultatet av en klimatspåverkansanalys frågar sig vän av ordning om något kan vara sämre än de köbildningar man sett till exempel den senaste sommaren.
Borde inte en akvedukt leda till väsentligt mindre koldioxidutsläpp än nuvarande situation med öppningsbar bro och köer?
– Jo, vi inbillar oss att det här förslaget är bättre ur klimatsynvinkel, säger Jonas Danielsson.
Vad gäller det samrådsmöte som är planerat till i höst kommer ett sådant att ske.
– Ett "möte på orten" i Söderköping är planerat till i november-december där vi kommer att presentera ett samrådsmaterial. Sedan kommer en regelrätt utställelse längre fram där vi har tagit med eventuella ändringar baserat på vad som kommer fram i samrådet, berättar Jonas Danielsson som bedömer att datumet när förbifarten kan tas i bruk också förskjuts framåt i tiden.
– Vår förhoppning är nu att vi kan ha påsläpp av trafik på den nya förbifarten hösten-vintern 2023.