Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föräldrar oroade över inomhusmiljö

Föräldrar till tre barn på Skönberga skola har tagit fram en skrivelse med kritik mot hur situationen med arbetsmiljöproblemen har skötts.

Stina Gustafsson och Johan Stenberg ska nu skicka en skrivelse till ansvariga politiker och tjänstemän. Den ifrågasätter hanteringen av Skönbergaskolans inomhusmiljöproblem. 24 föräldrar har skrivit på.

Stina Gustafsson och Johan Stenberg ska nu skicka en skrivelse till ansvariga politiker och tjänstemän. Den ifrågasätter hanteringen av Skönbergaskolans inomhusmiljöproblem. 24 föräldrar har skrivit på.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-06-05 06:30

På torsdagen presenterade Johan Stenberg och Stina Gustafsson, föräldrar till elever i klass ett på Skönbergaskolan, en skrivelse de tagit fram angående inomhusmiljön i Skönbergaskolan. Deras barn är några av de som ska byta skola eftersom de upplever besvär i skolans lokaler.

– Det är 24 av skolans föräldrar som skrivit under, säger Johan Stenberg som menar att man ändå inte nått alla föräldrar eftersom man inte fått tillåtelse att använda skolans kanaler för att sprida skrivelsen.

I skrivelsen uttrycker man oro över kommunens beslut att fortsätta bedriva verksamhet i skolans lokaler trots att ett antal lärare och elever upplever besvär.

– Vi respekterar naturligtvis de som tycker olika men fyra lärare ska byta skola efter terminen och det är en ganska stor procentandel av lärarkåren. I enkäten som gjordes innan påsk framkom också att omkring 20 procent av eleverna upplever någon form av besvär kopplade till inomhusmiljön, berättar Johan Stenberg.

Han nämner ett förslag som WHO har presenterat om att en definition på ett sjukt hus ska vara när 15-20 procent upplever någon form av besvär.

– Vi är oroade över att lärare och elever slutar för att man inte mår bra, man måste kunna erbjuda en skolsituation som man kan jobba i. Det är ju ingen som egentligen vill sluta arbeta här.

Tillfogat till skrivelsen finns också en namnlista på lärare på Skönbergaskolan som uttrycker stöd för föräldrarnas skrivelse:

"Vi delar denna oro, när det gäller barnens och personalens hälsa (...)" skriver lärarna bland annat och: "(...) förutsätter att alla åtgärder vidtas (...)". Denna stödskrivelse är undertecknad av 21 lärare.

Ytterst tycker Johan Stenberg och Stina Gustafsson att kommunen inte borde ta några risker vad gäller hälsan hos barn och att verksamheten borde flyttas till andra lokaler i sin helhet.

De menar också att det inte fungerat helt smidigt när det gäller att hitta alternativ för de barn som måste flyttar.

– Vi har fått ringa runt själva men det finns nästan inte några platser i skolorna i tätorten. I S:t Anna och Mogata finns det platser men det är ju lite problem med avstånden, säger Johan Stenberg som inte heller tyckler det är bra att barngrupper splittras och elever får byta lärare.

En åtgärd de nämner är att det kunde vara läge att göra åtgärder under sommaren när skolan är tom.

– De borde ta in någon expert eller konsult utifrån och få en "second opinion", tycker Johan Stenberg.

Nu ska skrivelsen alltså skickas till ansvariga politiker och tjänstemän. Om en vecka börjar sommarlovet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om