Det är onsdag och socialdemokraterna i Söderköping har bjudit till ett möte på Brobyskolans skolgård. Denna plats är inte vald av en slump utan ska snarare understryka innehållet i det tredje vallöfte som Lottie Fallman, ordförande för Socialdemokratiska arbetarekommunen i Söderköping, samt Mattias Ravander (S), oppositionsråd ska presentera.
– Vårt tredje vallöfte handlar om skolsituationen i kommunen. Enligt prognoserna vi ser kommer elevantalet att öka i innerstaden de närmaste åren, det kommer att bli ett tillskott på ytterligare en klass på 20 elever per år, säger Mattias Ravander som konstaterar att detta leder till att man kommer att behöva fler lokaler framöver.
– Man kan säga att klassrummen redan nu är slut, dessutom är klasserna ganska stora med ett snitt på över 25 barn. Enligt pedagogerna är cirka 20 barn lagom så det är för högt, alla barn ska ha bra förutsättningar.
Lottie Fallman som har egna barn i skolan bekräftar detta:
– Bara på några år har man i flera skolor slutat jobba i halvklass på grund av att det helt enkelt saknas rum.
Till detta kommer alltså den prognostiserade elevökningen samt ovanpå det eventuell inflyttning.
– Vi måste ta höjd för denna ökning och kan inte vänta längre, slår Mattias Ravander fast.
Vad själva vallöftet konkret handlar om är att S lovar att nya skollokaler ska stå färdiga och vara klara att tas i bruk till höstterminen 2018. Om det blir en helt nybyggd skola eller om det handlar om en renoverad och tillbyggd Brobyskola (som är väldigt sliten) beror på.
– Det måste göras en fastighetsteknisk utredning om Brobyskolan och om tomten lämpar sig för en tillbyggnad innan man kan avgöra det, säger Mattias Ravander.
Förutom arbetsmiljöskäl, både för elever och personal finns ekonomiska skäl att snabba på denna process.
– Tillfälliga och provisoriska lokaler som till exempel baracker kostar pengar i sig. Dessutom måste eleverna vid en tillbyggnad evakueras till andra lokaler, som det är nu med Skönbergaelever som går på Bergaskolan under Skönbergaskolans renovering, upplyser Mattias Ravander.
– Men Bergaskolan kommer inte att vara tillgänglig så länge med tanke på att man nu projekterar för att bygga om den till bostäder, då blir det en besvärlig situation.
Detta leder till slutsatsen att ärendet måste börja projekteras redan 2015 med byggstart 2016 för att skolan ska hinna tas i bruk till skolstart hösten 2018.
– Kommunens nuvarande majoritet har inte lagt pengar för detta ändamål för 2016 och det skulle innebära att det inte blir av förrän 2019-2020, påpekar Ravander.
– Vi räknar med att detta blir en investering på cirka 90-100 miljoner kronor med ett totalt investeringsutrymme på 200 miljoner så det är givetvis en prioriteringsfråga. Men tar man inte kostnaden nu och hamnar i en situation där det krävs baracker och annat så belastar det ju driftsbudgeten istället.
Valrörelsen är alltså nu igång på allvar. För S del drar man igång med mobil valstuga fem dagar i veckan och från 1 september blir det veckans alla dagar. En späckad månad väntar.
patrik.selsfors@folkbladet.se
011-200 472