Nu står Söderköping alltså redo för att ta emot sin fjärrvärme från Norrköping. Projektet som kostat omkring 80 miljoner kronor har hållit på i drygt ett år med ledningsgrävning och bygge av pumpstationen där invigningen igår ägde rum.
Bland de inbjudna fanns ett antal entrepenörer samt representanter från Eon och Norrköpings och Söderköpings kommuner. Men trots den formella invigningen har man redan smygstartat driften med provkörningar i några veckor.
-Provdriften är ju till för att framkalla problem men det har gått bra, vi räknar med att gå över till skarp drift nästa vecka, berättar Pierre Mac Dessi, projektchef på Eon Värme AB.
Av de fyra pannor som finns i Söderköping kommer två att tas ur drift helt och hållet.
-Men vi kommer att behålla två som reservanläggningar.
Det är Händelöverket i Norrköping som hädanefter kommer att producera Söderköpings fjärrvärme och det innebär en hel del vinster, inte minst miljömässigt.
-Händelöverket är ju en stor anläggning med högre miljökrav än Söderköpings pannor så det blir en klar miljöförbättring, dessutom kommer vi att kunna ge en högre kvalitet på värmen beroende på en större organisation med bättre koll, bedömer Pierre Mac Dessi.
SpillvattensledningMen ännu större miljövinster står för dörren. I samband med detta projekt har också en första etapp av avlopps- och spillvattenledning mellan städerna påbörjats. Sådan ledning finns nu från Navestad till Korsbrinken och etapp två ligger i startblocken. Kommunstyrelsens ordförande Magnus Berge (C) berättar:
-Vi har lagt ett förslag till kommunfullmäktige om etapp två som ska innefatta en spillvattenledning från Söderköping till Korsbrinken samt pumpstation. Det beräknas kosta 44 miljoner kronor, då ska man också komma ihåg att vi har vissa problem med vårt nuvarande reningsverk så det skulle krävas betydande investeringar för att möta dagens krav. Dessutom står vi inför ett vite till Länsstyrelsen på 20 miljoner för att ha släppt ut för mycket kväve.
Etapp två skulle enligt detta förslag stå klart 2014 och alltså betyda ännu större miljövinster, inte minst vad gäller vattenmiljön i Slätbaken som drabbats hårt vad gäller övergödning och vattenföroreningar. Så i framtiden kan det komma att bli fjärrvärme i den ena riktningen och avlopps- och spillvatten i den andra. Eller som Magnus Berge uttryckte det i sitt tal på invigningen:
-Vi i Söderköping vill inte bara ta emot, vi vill ge något tillbaks också.