Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fiskartorpet togs åter i bruk

Tredjeklassare får testa att leva som på 1800-talet i rollspel som Kulturskolan sätter upp. Handlingen kretsar runt Fiskartorpet på Korskullen.

Det är många bestyr som ska skötas, här sätts potatisen.

Det är många bestyr som ska skötas, här sätts potatisen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-05-12 11:00

På måndagen fick halva klass tre från Björkhaga prova på att leva som på slutet av 1800-talet. Bakom står Kulturskolan med dramapedagogerna Sanna Franzén och Lina Blikstad samt bild- och formläraren Anna-Lena Rydberg i spetsen.

Man samlas i den gamla fiskartorpet på Korskullen för att berätta om hur dagen ska bli, byta kläder och få nya namn. Flickorna får hucklen och pojkarna skärmmössor.

– Ni ser ju ut som Emil allihop, skrattar en tjej och det får strax sin förklaring.

– Det här är år 1895, det är inte så långt från den tid då Emil i Lönneberga levde så det är alldeles rätt, säger Sanna Franzén.

Sedan går man in i de roller man fått sig tilldelat, de vuxna går över till småländsk brytning och delar ut sysslor till pigorna och drängarna men även till söner och döttrar. Några går och hämtar vatten med hinkar på ett ok, andra tänder eld för kaffekitteln. Det ska också planteras potatis och sopas i stugan. Pigan "Maja" kommer och frågar:

– Finns det någon syssla jag kan göra?

Alla elever är helt med på premisserna och blir hemskt upprörda när patron kommer och säger att de måste flytta dagen därpå eftersom torpet ska rivas. Nu ska här inte avslöjas mer om vad som händer men barnen är i högsta grad delaktiga i att rädda boendet.

Claes Hencke, rektor för Kulturskolan kommer förbi för att titta på rollspelet.

– Vi kör det här rollspelet maj ut och tredjeklasser i Broby, Skönberga, Björkhaga och Västra Husby kommer att delta, berättar Claes Hencke som tycker att det här är ett bra sätt att känna på hur det kan ha varit förr:

– I september ska vi också köra rollspel men då anknyter vi till Gästabudet så då blir det medeltida tema.

Än en gång är det gamla Fiskartorpet från 1700-talet fullt av liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om