Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fasta vikarier i äldreomsorgen

Fler fasta tjänster och fasta vikarier inom äldreomsorgen för att minska antalet timvikarier och därmed öka kontinuiteten. Det har den politiska majoriteten i Söderköping beslutat.

Fler fasta tjänster. Tuula Ravander (S), socialnämndens ordförande, samt Elisabeth Andersson, chef för sektor vård och omsorg presenterade på måndagen den nya satsningen på fasta vikarier inom äldreomsorgen.

Fler fasta tjänster. Tuula Ravander (S), socialnämndens ordförande, samt Elisabeth Andersson, chef för sektor vård och omsorg presenterade på måndagen den nya satsningen på fasta vikarier inom äldreomsorgen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-01-12 10:30

Söderköpings kommun ska anställa ett antal undersköterskor som fasta vikarier på heltidstjänster inom äldreomsorgen. Detta framgick under ett möte på måndagen med Tuula Ravander (S), ordförande i socialnämnden samt Elisabeth Andersson, chef för sektor vård och omsorg.

– Bakgrunden är den strategiplan som togs redan i juni där hemtjänsten står i fokus. Vi vill öka brukartiden och förbättra arbetsmijön och har kommit fram till att anställa 20-30 fasta vikarier på heltid, berättar Tuula Ravander som tillägger att det ska leda till att brukarna möter färre ansikten och att arbetsmiljön blir bättre.

Konkret innebär anställandet av dessa undersköterskor att de kommer att gå på fasta scheman på helgerna, knutna till en viss arbetsplats.

– Sedan på vardagar ska de ha en större flexibilitet, detta betyder alltså inte att vi höjer grundbemmaningen, säger Elisabeth Andersson som vidare förklarar att detta är tänkt att finansieras av att timvikarier till största delen försvinner.

– Timvikarierna motsvarar de senaste åren omkring 40 årsarbetare så vi hoppas på att gå plus-minus noll på det här men kommer naturligtvis noga att följe den ekonomiska delen av det, upplyser Elisabeth Andersson.

Rekryteringen av dessa undersköterskor har redan börjat.

– Det är ju ganska många tjänster som ska rekryteras och vi konkurrerar ju med omkringliggande kommuner och landstinget. Nu ligger vi lite högre i lön än närliggande kommuner men det handlar också om hur ens scheman ser ut, säger Elisabeth Andersson som tillägger att under 2016 ska alla erbjudas heltidstjänster, 2017 ska sedan delade turer tas bort.

Dessutom ska under 2016 de redan förut beslutade hemteamen införas. Detta innebär att två sjukgymnaster samt två arbetsterapeuter ska anställas för den satsningen, kostnaden blir två miljoner kronor per år.

– Här utgår vi från Kalmar-modellen där de har haft goda erfarenheter av en satsning på rehab som hållit på sedan 2009, säger Tuula Ravander:

– I Kalmar har man bedömt att detta lett till reducerad kostnadsutveckling efter införandet även om det är svårberäknat.

Riktade statsbidrag fram till och med 2018 till fler anställda i vården kommer också att ge ytterligare ett antal tjänster de närmaste åren.

– Vi får 2,8 miljoner kronor per år och detta kommer att ge 4-5 tjänster inom hemtjänsten, dessutom en chef inom hemtjänsten och en chef på demensboendet Birkagården, säger Elisabeth Andersson.

Förhoppningen nu är att allt detta ska leda till mindre omsättning bland personalen samt ökad kontinuitet hos brukarna, något som efterfrågas vid brukarenkäter.

– Jag hoppas och tror på en jättebra hemtjänst framöver, säger Tuula Ravander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om