Först på plan när Folkbladet kommer till Galleri rådhuset är Mikael Wahrby som är sysselsatt med att hänga fyra etsningar gjorda i koppargrafiksteknik föreställande en gammal utombordare: Penta.
- Jag tycker att en sådan här motor har en väldig karaktär, säger Mikael som undervisat i just denna grafiska teknik länge, han har varit lärare på Kungliga konsthögskolan i Stockholm i 17 år.
Signifikant för Mikael Wahrbys verk är arbetet med skuggor. Överhuvudtaget är det ett konstnärsskap som sysslar med motsatser, trots att han i sin grafik jobbar med gråskalor. Hårt-mjukt, ljus-skugga, geometriskt-rundat o s v.
Stängt fönster
Ett antal av tavlorna har motiv som är sedda inifrån ett stängt fönster, i några kontrasteras spröjsens rektangulära former av rundade, irregulära skuggor som faller genom gardinen. Motiven utanför fönstren är hämtade från olika miljöer, Några från Moderna museet, några från franska Nice och så några från Mikaels sommarboende ute i Sankt Anna skärgård.
- Jag har tillbringat många somrar ute på Trännö i Sankt Anna, berättar Mikael Wahrby som också i denna utställning ställer ut ett antal oljor där färgen får ta mer plats.
- Det är kul att utmana sig själv men mitt huvudspår är svartvit grafik, jag är fascinerad av skuggor och gråskalor, från de skiraste silvernyanserna till mörkare klanger.
Samarbete
Både silver och mörkare klanger kan man se hos de två andra konstnärerna som ställer ut: Niklas Ejde, silversmide och Eva-Marie Kohte, keramik. De har inlett ett regelrätt samarbete sedan några år där den mörka, lite råa keramiken och det glänsande, glatta silvret tillåts stå mot varandra. Just det monokroma och kontrasterna gör att det trehövdade samarbetet känns välmotiverat.
- Det här är första gången vi tre ställer ut tillsammans, påpekar Niklas Ejde som är granne med Mikael Wahrby i Stockholm, Eva-Marie Kohte bor på Gotland.
Rustik känsla
Den mörka keramiken är oglaserad och har en rustik känsla över sig.
- Man kan säga att de är skapade i en moderniserad, forntida teknik. Jag bränner först i en modern ugn för hållbarheten skull, sedan bränner jag i ett slutet rum med ved och sågspån, så som de gjorde i forntiden, det ger den här mörka färgen, säger Eva-Marie Kohte.
Sedan har silversmeden Niklas Ejde lagt till sitt silver på olika sätt, de har bägge ganska stor frihet att ge input till samarbetet.
- Det är ganska ovanligt att jobba gemensamt så här men det är verkligen jätteroligt, man uppfinner saker tillsammans och får impulser av varandra, tycker Eva-Marie Kohte.
Utställningen pågår till den 25 september och är arrangerad av Söderköpings konstförening.