Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

EU-gäster på Nyströmska

Nyströmska skolan deltar just nu i tre EU-projekt och på tisdagen hölls ett möte om "Closing the gap" med representanter från nio länder.

Mötesledare. Winfried Dietz, koordinator för projektet och José Molina från Nyströmska.

Mötesledare. Winfried Dietz, koordinator för projektet och José Molina från Nyströmska.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-11-26 08:00

Det pågår ett möte i en skolsal när Folkbladet besöker Nyströmska skolan strax efter lunch på tisdagen. Runt ett bord sitter 16 representanter från nio skolor från lika många europeiska länder, samtliga deltagare i Erasmus+-projektet "Closing the gap" som handlar om datoranvändning i skolan.

– Syftet är att försöka hitta nya metoder att använda datorer i undervisningen, berättar José Molina, ansvarig samordnare på Nyströmska för projektet.

Det här är det första planeringsmötet i "Closing the gap", ett av tre Erasmus+-projekt som Nyströmska skolan deltar i, de andra är "Gamebased learning" och "Orion"

– Orion-projektet hade sitt första möte i Portugal i oktober, det handlar om matematik och astronomi. Även Gamebased learning har haft sitt första möte, det har som syfte att hitta olika sätt att använda datorspel i undervisningen till skoltrötta elever, säger José Molina i en mötespaus.

På mötet har man kommit fram till att bestämma tidpunkt för nästa studieresa, något som visar sig något svårt eftersom flera representanter är lite skeptiska till att skicka elever till Turkiet – de har fått signaler från föräldrar som uttryckt tveksamhet. Efter en hel diskussioner får José Molinas gå in med ett kompromissförslag som verkar falla i god jord hos övriga deltagare.

Det kommer att bli en hel del resande för de som deltar i dessa projekt.

– Lärare och elever från Nyströmska kommer att besöka samtliga länder som deltar, det blir tio besök under tre år, berättar José Molina som förklarar att varje land som deltar får sin del av projektpengarna för att bland annat finansiera resor.

Dessa projekt är en del av Nyströmska skolans ambition att vara en skola med internationell utblick i ett Europa som – åtminstone hittills – kännetecknats av ökad rörlighet över gränser och mycket socialt utbyte. Men skillnaderna mellan länderna är fortfarande stora.

– Det är olika nivåer i de olika länderna vad gäller till exempel datorer i skolan där Sverige och Tyskland ligger främst. Flera länder, till exempel Grekland och Bulgarien har inte datorer till alla elever men i Bulgarien är lärarna väldigt duktiga på att använda de olika plattformar man har, säger José Molina innan han fortsätter mötet för att hitta lösningar som fungerar för alla parter.

De deltagande länderna i projektet är, förutom Sverige: Malta, Österrike, Tyskland, Bulgarien, Rumänien, Grekland, Lettland, Turkiet, Polen, Italien samt Frankrike.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om