Senast den tionde april skulle alla namnlistor vara inne till valnämnden och länsstyrelsen, men Miljöpartiet i Söderköping lämnade in sin lista nu i dagarna.
– Vi hade några sena avhopp och sen jobbade vi för att försöka fylla de platserna. Men nu blir det en liten lista, med bara två namn som det ser ut, säger Åsa Diaz Mägi.
Vad beror det på?– För oss handlar det om att vi är ett litet parti och det har varit en stor utflytt där vi blivit av med eldsjälar. Vi som varit kvar har fått engagera oss i det vardagliga och inte hunnit med att värva nya medlemmar.
Hon säger också att de som blivit aktiva har blivit inkastade i arbetet, och det har blivit för mycket för dem.
– Vi har inte haft tid och ork att förbereda dem på ett bra sätt. Vi jobbar heltid också och har familjer. Vi har hamnat i en ond cirkel som vi behöver ta oss ur.
Men det är inte enbart i Söderköping som Miljöpartiet haft svårt att få ihop kommunlistor. Enligt Sveriges Radio Ekot saknar partiet kandidater helt i 50 kommuner i landet. På riksplanet spekuleras det kring om det kan ha att göra med missnöjet som gror om de kompromisser partiet gjort på regeringsnivå.
Det finns likande skäl på det kommunala planet?– Vi har ju haft en fråga som upprört många medlemmar, och det är bygget i Eriksvik (vid Brunnsparken, reds anm.), säger Åsa Diaz Mägi.
Även om det är medlemmar som lämnat på grund av det anser hon att det inte är den största anledningen till problemen.
Robert Damberg, distriktsordförande i Miljöpartiet Östergötland fram till för två månader sen, är av samma åsikt.
– Visst är det så att en del har lämnat partiet för att de tycker att vi har gått för långt i våra kompromisser. Men i de allra flesta fall tror jag att det handlar om att vi inte hunnit ta hand om våra medlemmar och fått dem aktiva.
Han menar också att det tar mer tid att sitta i majoritet och styra en kommun än att sitta i opposition, och att det har gått ut över medlemmarna.
– Det är roligt att vara med och styra men tiden räcker inte till. Vi har tappat en del medlemmar och inte orkat fylla på. Det är väl en lärdom vi kan dra, att vi parallellt måste bygga vår föreningsverksamhet.
Hur tror du att det påverkar valet att ni inte har listor i alla kommuner?– Klart att det är tråkigt, det hade absolut varit bättre om vi haft listor. Men då måste vi ha folk som är beredda att axla ansvaret.