Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En bruten negativ trend

Söderköping klättrar tio placeringar i den nysläppta företagsrankningen men fortfarande ligger man på den nedre halvan. Information är en av nycklarna enligt Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare.

Klättring. Från plats 207 till 197. Så hamnar Söderköpings kommun i årets kommunrankning om företagsklimatet.

Klättring. Från plats 207 till 197. Så hamnar Söderköpings kommun i årets kommunrankning om företagsklimatet.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-09-21 10:30

Söderköping klättrar alltså i näringslivsrankingen som Svenskt näringsliv släppte på tisdagen: från plats 207 förra året till 197 i år. Tio placeringar upp men ändå på den nedre halvan av Sveriges 290 kommuner. Rankningen görs utifrån en enkät om företagsklimatet som skickas ut till företagare i landets kommuner. Här finns en mängd delområden som till exempel Tillgång till kompetens, service till företag och annat och det hela sammanställs sedan till en rankning.

För Söderköpings del har man förbättrat sin position de senaste åren från 2015 års plats 211 vilket är den lägsta överhuvudtaget.

– Vi har för andra året i rad en uppåtgående trend. Det är bra, men vi strävar naturligtvis efter ett mycket bättre resultat framöver, kommenterar Yvonne Persson (M), kommunalråd.

– De privata företagen i kommunen sysselsätter 3 000 personer och generar 480 miljoner i skatteintäkter. Glädjande nog ser vi att många av företagen mår bra och expanderar liksom att intresset för etableringar i Söderköping växer. Det måste vi matcha med att ytterligare förbättra förutsättningarna i de frågor som kommunen kan påverka.

Även näringslivssamordnaren Barbro Mellqvist tycker att tendensen är bra men framhåller att kommunen måste bli bättre på att informera.

– Det tar tid att vända på kuttingen men det är positivt att det går åt rätt håll. Näringslivsklimatet påverkas ju av allt som sker i en kommun och vi ser att det händer mycket här men vi når inte riktigt ut, en sak som är väldigt viktigt att vi jobbar med är därför information och enkäten visar också att företagen efterlyser detta.

Arbetsmarknads- och näringslivsrådet i kommunen har sedan början av 2015 arbetat en 10-punktslista och där tangeras flera av enkätens områden. Bland annat finns här just bemötande samt möten och dialog som enskilda punkter. Man vill också införa garantitider i all lov- och tillståndshantering för att vara tydlig mot både företag och privatpersoner.

Barbro Mellqvist nämner också den nya kommunikationsavdelningen (som funnits sedan årsskiftet) som ett led i att förbättra informationen men det finns även andra områden där förbättringar kan ske.

– I morgon ska vi till exempel träffa LRF för att diskutera upphandlingar. Det här arbetet handlar egentligen inte om rankningsplatsen utan om hur vi kan förbättra klimatet, säger Barbro Mellqvist som också pekar på att mycket händer i kommunen nu.

– Inom samhällsförvaltningen har personalstyrkan ökat eftersom det är ett enormt tryck där och många är ganska nya på sina tjänster. Vi har lite växtvärk men försöker svara upp mot behoven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om