Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elever granskar miljöarbetet

Elever i årskurs tre på naturvetenskapliga programmet ska, på uppdrag av Miljönätverket, utse Söderköpings mest miljövänliga restaurang. "Det är ett intressant arbete", säger Elias Malki, elev.

Utser vinnare. Victoria Kalmlid och Elias Malki är två av eleverna som läser miljö- och energikunskap. Deras praktiska fältstudier består av att granska hur miljömedvetna stadens restauranger är.

Utser vinnare. Victoria Kalmlid och Elias Malki är två av eleverna som läser miljö- och energikunskap. Deras praktiska fältstudier består av att granska hur miljömedvetna stadens restauranger är.

Foto: Fotograf saknas!

Söderköping2017-11-23 13:10

Det är andra året i rad som elever på Nyströmska gymnasiet, inom ramen för kursen miljö- och energikunskap, utser det miljövänligaste företaget inom ett specifikt område.

– Det står i kursplanen att eleverna ska göra praktiska fältstudier, och det är det här, säger Caroline Ottosson, lärare.

Förra året granskades livsmedelsbranschen då de tittade på hur många miljövänliga produkter butikerna hade i sortimentet. I år valde eleverna att granska hur miljövänliga restaurangerna i Söderköpings innerstad är.

– Det finns rätt många restauranger här så det är intressant att veta, säger eleven Victoria Kalmlind.

Eleverna har nu gått ut med en enkät till 19 restauranger i stan. Frågorna rör allt från om de använder livsmedel som innehåller GMO, genetiskt modifierade organismer, till hur mycket mat som slängs och om de handlar varor efter säsong.

– Vi kollar också hur miljömedvetna personalen är, om de tänker på att handla ekologiskt och lokalproducerat, och hur de sköter sin avfallssortering, säger Amanda Furenhed, elev.

Restaurangernas reaktion på frågorna har varit olika. En del vill inte vara med, medan andra blivit glada av frågan.

Elias upplever att det är svårt att få in svar från restaurangerna medan Amanda och Victoria tycker att det gått bra.

– En del har suttit ner och svarat på frågorna direkt. Det har varit blandat.

Tror ni det här kan göra restaurangerna bättre på miljötänk i framtiden?

– Det kan vara så, om de tänker på det positiva som medföljer, säger Elias.

– Ja, en del blev ställda över vissa frågor och det kanske gör att de tänker över vissa saker, säger tjejerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om