På tisdagskvällen lämnades namnlistorna om en folkomröstning om Nyströmska skolans framtid över till politikerna och samtidigt lämnade Linda Widlund in påskrifter från 60 Söderköpingsföretag. Vi har tidigare berättat om protesterna mot beslutet som tagits i barn- och utbildningsnämnden.
Beslutet innebär att de tre studieförberedande programmen ekonomi, samhälle samt natur, inte har något elevintag från och med i höst. De som går där nu får dock gå klart. Orsaken är att Nyströmska skolan enligt prognosen kommer att gå back med 3,4 miljoner för 2024, samt att det är relativt få Söderköpingsungdomar som väljer Nyströmska.
Bakom namninsamlingen står Klara Ring Jacobsson. Vi når henne dagen efter namnlisteöverlämningen.
– Vi lämnade över 2 600 namn så det var ju mer än dubbelt så mycket som vi behövde. Otroligt bra tycker vi. Sedan har vi kontrollräknat och tagit bort alla som inte skrivit fullständigt personnummer eller kommer från en annan kommun, berättar hon och fortsätter:
– Därför har vi räknat bort cirka 400 röster. Men vi kommer ändå upp till 19 procent av kommunens röstberättigade befolkning på knappt en veckas tid så vi har marginal. Vi tycker det är ett riktigt tydligt resultat.
Här kan nämnas att det krävs tio procent av de röstberättigade i en kommun för att kommunfullmäktige ska ta upp frågan.
Hur mottogs det av politikerna när ni lämnade över listorna?
– De tog emot oss väl och var intresserade av att lyssna. Vi pratade i en timme och vi fick ställa våra frågor som de svarade på. Min känsla var att de ändå påverkats av att en så stor del av befolkningen ryter ifrån, bedömer Klara Ring Jacobsson.
– Vår förhoppning är ju att inte behöva vänta på en segdragen folkomröstning, utan vi hoppas att de snabbt ska sätta sig och diskutera saken och komma med gladare nyheter. Sedan förväntar vi oss en återkoppling inom de närmaste veckorna.
Hon är noga med att påpeka att deras kamp inte innebär att de skulle vara intresserade av att andra verksamheter skulle drabbas i stället.
– Vi tycker att det är felaktigt att det insinueras i debatten att vi skulle behöva välja mellan grundskola och gymnasieskola. Vi tror snarare att det finns väldigt mycket mer att göra för att marknadsföra skolan, framförallt mot Söderköpingsungdomar, säger Klara Ring Jacobsson.