Listan som presenterades i förra veckan visar att Söderköping intar plats 216 bland landets 290 kommuner och att kommunen har sjunkit 19 steg från förra årets ranking av företagsklimatet. Ett hårt slag för en kommun men ambitionen att ligga topp 50.
– Kommunen har legat och dansat runt 200-strecket i fyra år och det är inte positivt, det är det inte, säger Björn Ekengren.
Hur ska trenden vändas?– Nu gäller det att analysera det här och förankra det både hos oss internt och hos företagarorganisationerna. Det positiva är att de också vill veta vad det beror på och att vi måste göra det tillsammans. Företagsklimatet handlar inte bara om Söderköpings kommun utan om hur det är att driva företag.
Björn Ekengren har bara arbetat i skarpt läge i en dryg vecka men har hunnit med ett möte med bland annat det upplösta näringslivs- och arbetsmarknadsrådet. Det pågår nu en översyn av alla råd som finns i kommunen och vilka som blir kvar, och i vilken form, är idag oklart. Men Ekengren är tydlig med att han tycker att det behövs en arena där företagare och kommun kan träffas.
– Jag tror det är väldigt viktigt. När det gäller tjänstemännens och politikernas attityd till företagande ligger vi väldigt lågt på rankingen. Det gäller att skapa förståelse för varandras arbete och situation. Då finns inget annat sätt än att träffas oftare än när det är inspektion eller kommunfullmäktige. Företagarna är intresserade av att få till det där, men det finns ingen quick-fix för företagsklimatet.
Björn Ekengren själv har som han säger "företagsamhet och entreprenörskap i blodet". Han är uppvuxen i en företagarfamilj i Kungsör och har själv drivit eget företag under 90-talet. Efter att ha utbildat sig i ekonomi och pedagogik jobbade han några år som lärare inom gymnasieskolan, främst på handelsprogrammet.
– 2013 blev jag utsedd till Årets UF-lärare i Östergötland. Det var jättekul!
Men samma år fick han en tjänst som näringslivsutvecklare i Katrineholm och det är där han jobbat fram till nu.
Vad lockade dig till Söderköping?– Jag bor i Norrköping sen 2009 och vill att det ska gå att pendla till jobbet. Sen var jag sugen på nya utmaningar.
– Katrineholm är en dubbelt så stor stad som Söderköping och har en annan struktur. Där var vi 2,5 tjänst som jobbade med näringslivet och här är det bara jag. I Katrineholm var det också många fler led mellan oss och politikerna vilket gör att det blir trögare. Förhoppningsvis är det lite kortare beslutsvägar här.