Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De är dagens mjölnare

Bröderna Leif och Lars Andersson driver den elektriska valskvarnen i Söderköping. Det har de gjort sedan 1984 och är fjärde generationens mjölnare.

Bröderna Lars och Leif Andersson vid Söderköpings elektriska valskvarn. Foton: Gabriella Nilsson

Bröderna Lars och Leif Andersson vid Söderköpings elektriska valskvarn. Foton: Gabriella Nilsson

Foto: Fotograf saknas!

Söderköping2011-09-24 03:00

Bröderna tog över då deras far hastigt avled. Det blev en stor omställning, särskilt för Leif som arbetade som elektriker då. Lars hade sedan 10 år tillbaka arbetat med kvarnen.

Fjärde generationen
Spannmålet som kommer till kvarnen rensas, skalas, blöts upp i vissa fall, torkas för att sedan köras genom olika valsar för att mala ned kornen till mjöl. Processen går traditionsenligt genom flera våningsplan i byggnaden.

- Ja, det blir nog 60 ton mjöl och en 500 ton om året till utsäde, men det varierar mycket. Vi har ett 50-tal gårdar som kommer hit som finns i närområdet, säger Leif Andersson.

Flera av maskinerna är från 30-talet, som deras farfar byggde med hjälp av hantverkare på plats. Från början hade deras farfar Holger Andersson en vattendriven kvarn i Fullerstad, Nya Stro kvarn. Men där kvarnen låg skulle ett kraftverk byggas och verksamheten var tvungen att flyttas.

- Hans kunder hjälpte till att bygga den nya kvarnen, så att han skulle kunna fortsätta. Så 1942 blev det färdigt och då byggde han också boningshuset, berättar Leif Andersson.

Förädling
I huset bor numer Leif och hans familj och även Leifs mor. Lars bor på andra sidan gatan. Mjölnaryrket går även tillbaka till brödernas farfarsfar som hade kvarn i Fyllingarum.

- Vi är fjärde generationens mjölnare, det vet jag. Längre tillbaka har jag inte forskat, men det vore intressant att göra.

Bröderna Andersson tar även hand om lantbrukares skörd, förädlar den genom att rensa den och tillsätta Sibutol för att ta bort skadesjukdomar som dvärgstinksot, stinksot och fysarium. Detta kallas legorensning. Därefter hämtas kornen igen för utsäde, som då är röd för att ge en signal om att den blivit kemiskt behandlad.

Hundratals ton
- Ibland kommer säden direkt från skörden. Då måste vi torka den först, sedan rensar vi den, då får de tillbaka de största och finaste kornen och allt skräp försvinner, säger Leif Andersson.

Sedan brukar de hämta det redan samma dag det är färdigt. Det kan bli mycket på en säsong, det kan bli ett antal 100 ton, men det är en kort period på 2-3 veckor.

Mångsysslare
Flera tillbyggnader har kommit till under årens lopp, och verksamheten har utvecklats. En ny störtgrop, där spannmål tippas ned från flak, byggdes 1985.

Numer driver de även två butiker, en där de säljer produkter från kvarnen och en butik där olika foder och produkter till husdjur säljs.

De säljer även elstängsel och andra produkter som foderautomater, krubbor, spadar och krattor.

Den ekologiska produktionen har ökat, och varje dag gör de nu ekologiskt mjöl. Att tillverka foder är också en stor del av produktionen. Men framtiden är oviss.

- Det går upp och ned. Ibland går det bra och ibland dåligt, man vet aldrig. Förr fanns många, små lantbruk, nu är det mycket som går direkt från tillverkare till lantbrukare.

- Framtiden vet vi inget om, man får ta ett år i taget, säger Leif Andersson.

Ännu vet de inte heller om någon av barnen är intresserade av att bli femte generationens mjölnare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om