Arbetsförmedlingen håller förnärvarande på med ett förnyelsearbete där utvecklingen av de digitala kanalerna och fördjupade kontakter med arbetsgivare är bärande delar. För att frigöra resurser för förnyelsearbetet planerar man i höst att stänga fyra kontor i Östergötland, ett av dessa är Söderköpingskontoret som slår igen den förste december.
Chef för Arbetsförmedlingen i Söderköping är Gabriella Gylling.
– Den här förändringen innebär att personalen rent fysiskt inte kommer att finnas på plats på Söderköpingskontoret men vi kommer att fortsätta jobba mot kommunen och företagen, säger Gabriella Gylling och tillägger att sex av de sammanlagt sju anställda kommer att lokaliseras till Norrköping samt en till Valdemarsvik.
En av orsakerna till nedläggningen av dessa fyra kontor är att man nu alltså utvecklar de digitala kanalerna.
– Vi börjar till exempel med självinskrivning på Arbetsförmedlingens hemsida den förste oktober, det är ett sätt att möta våra kunder som istället för att köa på ett kontor kan sitta hemma och skriva in sig, påtalar Gylling som menar att det här snarare är en utveckling.
– På det här sättet frigör vi resurser för att utveckla arbetsgivarkontakterna och arbeta mot kommunen men de anställda utgår istället från Norrköpingskontoret.
Detta är alltså ett led i att möta de förändrade beteenden som internet samt ökad dator- och mobilanvändning lett till.
– Naturligtvis är det så att alla inte har upptäckt den här möjligheten ännu men med tiden kommer allt fler att använda möjligheten till självinskrivning, man kan säga att vi jobbar mer proaktivt för att kunna hjälpa våra kunder, bedömer Gabriella Gylling.
De kontor som stänger den förste oktober ligger i Vadstena, Boxholm och Österbymo, Ydre kommun, medan Söderköping alltså stänger första december. Av de kontoren är det bara Söderköping som har fast personal, kontoren i Vadstena, Boxholm och Österbymo har idag bara öppet en dag i veckan och bemannas av personal från andra förmedlingar.
Det var i slutet av oktober 2014 som Arbetsförmedlingen (AF) gick ut med uppgiften att omkring 100 av AF:s kontor i Sverige skulle stängas som led i ett förnyelsearbete. I december samma år kom dock beskedet från AF att man stoppar dessa planer beroende på det då utlysta extravalet som senare ställdes in till förmån för decemberöverenskommelsen.