Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Civil olydnad för snabb process

I och med den nya anvisningslagen måste bostäder till åtminstone 45 nyanlända flyktingar fram. Nu öppnar kommunen för okonventionella metoder.

Modulbostäder. Det krävs snabba processer om Söderköpings ska kunna ordna fram bostäder när anvisningslagen träder i kraft i mars nästa år.

Modulbostäder. Det krävs snabba processer om Söderköpings ska kunna ordna fram bostäder när anvisningslagen träder i kraft i mars nästa år.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-12-03 13:05

Den nya anvisningslagen träder i kraft i mars 2016 och innebär att många nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd kommer att anvisas till kommunerna i landet som ska kunna erbjuda bostäder. Söderköping har ett tilldelningstal på omkring 45 nyanlända plus de ensamkommande flyktingbarn som kommunen tar emot.

Men samtidigt är det mycket ont om bostäder i Söderköping, det finns flera byggprojekt planerade men fler måste till om man ska kunna få fram bostäder redan till nästa år.

– Det handlar ju inte bara om de nyanlända med uppehållstillstånd som vi kommer att bli tilldelade utan vi har också många ensamkommande som är redo att flytta ut, berättar Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.

Detta har nu lett till att man tittar på något mer drastiska metoder för att få fram bostäder.

– Vi ligger helt enkelt efter med detaljplanerad mark för byggande, därför tittar vi nu på en snabbare detaljplaneprocess där vi egentligen följer lagstiftningens absoluta minimikrav vad gäller samråd och annat, säger Mattias Ravander som tillägger att detta betyder att vid eventuella överklaganden så kör man ändå igång i väntan på utslag.

– Där kan man väl säga att det handlar om civil olydnad.

Man har redan börjat titta på specifika områden.

– Ett sådant är Alboga nordöst, alltså öster om Sofies gård där det finns färre grannar och därmed mindre risk för överklaganden. Det handlar då om 40-50 lägenheter i modulhus, berättar Mattias Ravander som ännu inte kan säga hur kostnaderna kommer att se ut.

– Det finns investeringsbidrag att söka, vi räknar med att det blir kostnadseffektivt för kommunen.

Beslutet kommer att tas nästa tisdag då krisledningsnämnden ska ha möte.

– Efter det ska vi titta på tidsplanen, förhoppningen är att vi kan köra igång att bygga andra kvartalet 2016, alltså innan sommaren, tillägger Mattias Ravander som hoppas att man på detta sätt kan fullfölja de åtaganden som kommunen får när anvisningslagen träder i kraft.

Enligt SVT har Boverket en annan uppfattning, där pratar man om att rättssäkerheten kräver att Plan- och bygglagen upprättshålls av kommunerna.

– Vi kan inte ha 290 kommuner som har 290 olika plan- och bygglagar. Det handlar om rättssäkerhet, säger rättschefen Yvonne Svensson på Boverket till SVT Öst.

Däremot har både Boverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) uppvaktat regeringen med krav på att man lättar på regelverket för kommunerna i rådande situation – allt för att få fram bostäder snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om