Christina bor i en flygelbyggnad på Viggeby gård. Husen är byggda någon gång runt år 1800 och med sin välbevarade inredning är de ett stycke kulturhistoria. Men allt hade kunnat gå upp i rök på julafton om inte Christina agerat så rådigt. Men vi tar det från början. Christina lider av spinal stenos vilket gör att hon har svårt att gå och hon har dessutom en autoimmun sjukdom som gör att hon långsamt förlorar synen. Hon klara sig hemma med hjälp av hemtjänst.
– Det är jätteviktigt att hemtjänsten alltid ställer tillbaka saker på samma plats, jag kan inte leta, förklarar Christina.
Därför visste hon direkt var brandsläckaren var den gången hon var tvungen att använda den. Det var när hon satt och lyssnade på "Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton" på tv som hon började känna röklukt i rummet. Hon vände sig om och kunde erinra att det brann för fullt där hon hade sin cd-spelare.
– Jag trodde först att det var ett värmeljus som börjat brinna så jag tog en fäll och slängde över. Men det hjälpte inte, det exploderade plötsligt och så gick all ström, berättar hon.
Som genom ett mirakel lyckades hon släpa in den sex kilo tunga släckaren från rummet intill.
– Nu skulle jag absolut inte kunna lyfta den, säger hon.
Christina tömde släckaren och ringde sen efter hjälp. När räddningsledaren kom kunde han konstatera att elden var släckt och huset utom fara. Marie Bäck Jigerström hyllar Christinas agerande och menar att hon inte bara räddade huset, utan kanske också sitt eget liv.
– Jag vet inte hur lång tid det hade tagit för dig att ta dig ut, men det behövs inte många andetag i kraftig rök för att man ska bli medvetslös.
Att först försöka släcka elden genom att slänga på en fäll, eller allra helst en brandfilt, är precis som räddningstjänsten lär ut att man ska göra.
– Att du sen orkade släpa in brandsläckaren är otroligt, men man blir stark i en krissituation.
I ett sådant här gammalt trähus sprider sig elden snabbt och särskilt i kombination med alla nya material som gardiner och plaster.
– Det går mycket fortare nu än för 100 år sen.
Men det är inte bara i hus på landet man ska se till att ha en brandsläckare till hands. Det gäller även de som bor i lägenhet.
– Alla ska ha en brandsläckare, brandvarnare och brandfilt. När olyckan är framme kan det ta ett tag för räddningstjänsten att komma dit, eller om man vaknar mitt i natten kan branden ha pågått ett tag, Marie Bäck Jigerström.
Efter att Christina tömt sin släckare fick hon den påfylld av räddningstjänsten. Och den står fortfarande kvar på samma plats.