Två grannar till den aktuella villan har legat i fejd med kommunen sen bygglovet gavs 2015. De har ifrågasatt byggnadsarea, höjd och placering och uppger att bygget har medfört en rad negativa konsekvenser för dem. Bland annat att husen skuggas och att vindriktningen gör att det faller ner jord och sand på deras tomter. Det finns också risk för geoteknisk påverkan och sättningsskador på grund av bygget.
Konkret handlar det om att husets placering och höjd inte stämmer överens med detaljplanen. Huset ligger med långsidan mot gatan, medan det i detaljplanen anges att det är kortsidan som ska ligga mot gatan. Byggnaden har också blivit högre än vad som är tillåtet enligt detaljplanen. Enligt länsstyrelsens beräkningar avviker bygghöjden med 15 procent, totalhöjden med 19 procent och fem procent på garaget.
Enligt plan- och bygglagen kan små avsteg från detaljplanen tillåtas men länsstyrelsen anser att avstegen är för stora i det här fallet och upphäver bygglovet.
– 19 procent är ganska mycket i höjdskillnad och fyra avvikelser från detaljplanen blir sammantaget för mycket. Dessutom är det en relativt ny detaljplan (antagen 2009, reds anm.) vilket gör att det finns mindre anledning att acceptera stora avvikelser. Det finns planer som är från 50-talet och då har utveckling och tid gjort att vi kan godta mer, men den här är inte ens tio år gammal, säger Karin Fridell, länsjurist.
Länsstyrelsen konstaterar också brister i handläggningen av ärendet. Det förefaller, av dateringen på beslutet om bygglov, som om beslutet fattats innan ritningarna kommit in till kommunen. Samhällsbyggnadsförvaltningen uppger att beslutet blivit feldaterat då avdelningen vid tidpunkten var underbemannad. Kommunen har inte kunnat redogöra för när beslutet egentligen fattades.
Kan det blir aktuellt att huset måste rivas?– Det kan det ju bli ytterst. Vi får se om det vinner laga kraft, eller om de överklagar beslutet, säger Karin Fridell.
Det finns också en möjlighet för de som byggt villan att ansöka om en ändring av detaljplanen.