Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bygget krockar med historien

Länsstyrelsen är kritisk till den del av förslaget till fördjupad översiktplan som gäller Skönberga. Här står kommunens utvecklingsplaner mot bevarandet av en kulturmiljö av riksintresse.

Det är svårt att se spåren av gravfälten idag, på platsen byggdes en engelsk park på 1800-talet. Även den är av historiskt intresse.

Det är svårt att se spåren av gravfälten idag, på platsen byggdes en engelsk park på 1800-talet. Även den är av historiskt intresse.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2018-05-30 11:00

Skönberga kyrka har sitt ursprung under tidig medeltid och trakten är rik på fornlämningar och rymmer ett flertal gravfält. Hela området är ett riksintresse för kulturmiljövård. I kommunens förslag till fördjupad översiktsplan är det här ett område som lämpar sig för bostäder både på kort och lång sikt. Men det tycker inte länsstyrelsen, som i remissen påpekar att kommunen inte fullt ut tagit hänsyn till kulturmiljövårdens intressen.

– För att kunna göra det behöver man titta på hur kommande bebyggelse ska anpassas till de värden som finns. Sen finns det vissa områden som helt enkelt bör lyftas bort ur planen, säger Patrik Björklund, länsantikvarie.

Att lyfta ur dem ur planen, betyder det att inget får göras där?

– Nej, det sa jag inte. Det betyder bara att man måste ta hänsyn till det som finns där, och det kan man inte göra genom att rulla ut villamattor på det sätt som föreslagits.

På det senaste kommunstyrelsemötet yrkade oppositionen på återremiss för den fördjupade översiktsplanen.

– Under utställning och granskning har det kommit in så många synpunkter som inte omhändertagits. Vi tycker att man antingen ska revidera eller föra ett resonemang om hur man tänker, säger Peter Karlström, (C).

Framför allt anser oppositionen att kommunen skulle tagit hänsyn till, eller åtminstone fört en dialog, om de områden som länsstyrelsen anser ska brytas ut ur översiktsplanen.

– Att inte göra det blir lite nonchalant mot länsstyrelsen, säger Inga-Lill Östlund (L), oppositionsråd.

Vidare anser de att området längs hela Storån behöver belysas ytterligare och att det saknas ett resonemang om vilka grönområden och områden för lek och rekreation som ska bevaras och vilka som kan bebyggas.

Men majoriteten vill gå vidare med planen som den är och deras förslag till kommunfullmäktige är att den ska antas. Det skulle också innebära att den nuvarande fördjupade översiktsplanen för E22 upphör, eftersom det området finns med i den nya planen.

Varför gick ni inte med på en återremiss?

– Oppositionen hade fått svar på sina frågor enligt oss. En del av de åsikterna hade de tidigare lämnat in som remissförslag, säger Anders Bevemyr (S), kommunalråd.

Diskussionen lär fortsätta när den kommer upp i fullmäktige för antagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om