Den senaste månaden har det skett en kraftig ökning av ensamkommande flyktingbarn till Sverige samtidigt som Migrationsverket har skrivit upp sin årsprognos till 12 000 ensamkommande. Dessa placeras vid ankomsten till Sverige i transitboende, sedan åligger det Migrationsverket att så snart som möjligt hänvisa barnet till en kommun.
Folkbladet har tidigare skrivit om hur situationen tänjt på Norrköpings kommuns resurser men även Söderköping har tagit sin del för att lösa den akuta situationen.
– Ja, vi har tagit emot fler i sommar än vad vi har avtalat med Migrationsverket, berättar Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Den 1:a januari 2015 utökades fördelningstalet från Migrationsverket från cirka 25 barn per år till 40 i Söderköping. Antalet anvisade är nu alltså större än så vilket innebär vissa problem att hitta platser.
Sedan tidigare finns två boenden drivna av Olivia omsorg AB med 13 platser på vardera boendet.
– Vi har nu köpt platser från det privata boendet "Villa andrum" tills vidare. Tanken är nu att bygga ett boende i kommunal regi, vi är inte färdiga med lokalisering och annat ännu men planering för detta pågår intensivt, säger Mattias Ravander som hoppas att det kan komma att stå klart till nästa år.
Åsa Hedberg är enhetschef för individ- och familjeomsorg (IFO) och tycker att det så långt fungerar med den ökande mottagningen:
– Hittills har vi situationen under kontroll men varje dag kan det komma ett fax från Migrationsverket med placeringar, därefter har vi 48 timmar på oss innan den ensamkommande räknas som vår vad gäller boende och allt annat. Men det här är ungdomar som flyr från svåra förhållanden och ska få ett bra mottagande så vi måste möta det behovet på ett bra sätt, säger Åsa Hedberg.
Eftersom prognoserna redan tidigare pekat på en ökning av antalet ensamkommande flyktingbarn har man anställt ännu en socialsekreterare.
– Alla ska handläggas på individnivå, sedan ska de också få en god man som kan företräda dem, säger Åsa Hedberg som ser bristen på boendeplatser som mest akut.
– Vi jagar platser där vi kan hitta dem och rekryterar familje- och hbv-hem.
Vad gäller det planerade kommunala boendet tar man höjd för varierande antal.
– Vi vill bygga upp en flexibilitet så vi kan möta både toppar och dalar. Sedan är ju nyckelfaktorn här att det också finns bostäder när de flyttar från dessa boenden, bedömer Mattias Ravander som tillägger att snittiden för hur länge de ensamkommande bor på boendena är tre år.
011-200 472