Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bredbandet en stridsfråga

Det har blåst upp till politisk strid om förslaget att hyra ut kommunens stamfiber till företaget By-Net. På måndagen blev det ett ja efter ett extra fullmäktigemöte. Den samlade oppositionen reserverade sig.

På måndagskvällen hålls ett extrainkallat kommunfullmäktige där beslut ska tas om koncessions- och samarbetsavtalet med ByNet vad gäller kommunens fibernät. (Arkivbild)

På måndagskvällen hålls ett extrainkallat kommunfullmäktige där beslut ska tas om koncessions- och samarbetsavtalet med ByNet vad gäller kommunens fibernät. (Arkivbild)

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-12-07 20:35

Det var den 24 november som majoriteten (S, M samt MP) i Söderköping presenterade förslaget att skriva på ett koncessions- och samarbetsavtal med ByNet, ett dotterbolag till IP-only, för att de ska överta driftsansvaret för kommunens fibernät. Detta bland annat beroende på att det enligt majoriteten skulle bli för dyrt för kommunen att stå bakom en fortsatt utbyggnad på landsbygden efter ett nytt bidragssystem från EU och Jordbruksverket som inte tillåter offentlig medfinansiering till föreningar och byalag på samma sätt som förut.

Förslaget har dock stött på hårt motstånd, på onsdagens kommunfullmäktige debatterades frågan länge och både den borgerliga alliansen (C, L samt KD) och Vänsterpartiet yrkade återremiss. Åsikterna som främst framfördes var att oppositionen inte haft inblick i frågan eller fått tillgång till underlaget för den ekonomiska delen av avtalet och att det därmed varit svårt att ta ställning.

Magnus Berge (C) menade att det var anmärkningsvärt att inte byalagen – ägare av spridningsnäten, som lagt ner så mycket idéella krafter vad gäller fibreringen av landsbygden – inbjudits till samråd. Han ansåg att ”ärendet stinker” på grund av den hastiga hanteringen och bristen på information.

– Så här får det inte gå till. Många socialdemokrater och folkrörelsemänniskor måste vrida sig i sina gravar eller var de nu finns någonstans, sa Berge från talarstolen.

Vänsterpartiet ifrågasatte IP-only med tanke på företagets ägare sedan 2013, EQT, ett riskkapitalbolag som enligt V har ytterst tveksamma affärsupplägg med skattesmitning och annat. Mattias Ravander höll med om EQT har förkastliga metoder men lade till att IP-only fortfarande kontrolleras av grundarna av företaget och att EQT inte tar ut pengar utan istället skjuter till pengar till IP-only för att bygga ut fibernät på landsbygden i Sverige och räknade därefter upp alla de företag, kommuner och myndigheter i Sverige som gör affärer med IP-only.

Allt detta ledde till att kommunfullmäktige drog ut på tiden så att ett beslut inte kunde tas, istället fortsatte mötet på måndagskvällen. Magnus Berge fortsatte på måndagen sin argumentation och vittnade om den mängd samtal han fått efter onsdagens debatt.

– Jag tycker att ni med maktens arrogans överutnyttjar det faktum att vi i oppositionen är för få, färre än en tredjedel, för att kunna få igenom en minoritetsåterremiss, en situation vi inte haft förut i kommunen.

Mattias Ravander undrade hur alternativet såg ut.

– Var ska ni ta pengarna att driva nätet kommunalt? Ni har inte avsatt en krona i er budget till bredbandssatsningar. Ska det tas från utbyggnaden av förskolor? Skolor?

Slutligen gick frågan till omröstning där fullmäktige gick på kommunstyrelsens linje, ett ja till avtalet. Den borgerliga alliansen samt Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

011-200 472

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om