Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brandstege dömdes ut

Stadsmuséet i Söderköping kommer inte att öppna de övre våningarna den 31 maj som det var tänkt. Orsaken är en brandstege som dömdes ut i oktober förra året.

Det pågår samtidigt renoveringsarbeten där puts och underliggande vassmattor byts ut. 500 000 kronor kostar arbetena.

Det pågår samtidigt renoveringsarbeten där puts och underliggande vassmattor byts ut. 500 000 kronor kostar arbetena.

Foto: Fotograf saknas!

SÖDERKÖPING2015-05-28 09:00

Ursprungligen var alltså planen att Stadsmuséet, beläget på Gamla skolgatan 10, skulle öppna den 31 maj med basutställningen om Söderköpings historia samt temautställningen Ung på 50-talet.

Men nu informerar S:t Ragnhilds gille att dessa utställningar inte kommer att kunna öppna till detta datum. Orsaken är en brandstege som inte är godkänd.

– Brandstegen på västra kortsidan av huset är utdömd, det blev den på en tillsyn den 14 oktober. Vi har väl inte tänkt så mycket på det eftersom vi är hyresgäster, den här fastigheten ägs ju av kommunen, berättar Ola Lönnqvist, ordförande och ålderman i gillet.

Däremot kommer man att öppna den fotoutställning som ska vara belägen på bottenvåningen som planerat. Det handlar om "1800-talets Söderköping" och har tidigare funnits att beskåda på Stinsen.

– När vi kan öppna de två övervåningarna vet vi inte, det kan väl bara Ramunderstaden som förvaltar kommunens fastigheter svara på men bottenvåningen ska vi öppna den 31 maj, säger Ola Lönnqvist.

På Ramunderstaden vet man inte hur lång tid detta ärende kan ta.

– Som ärendet ligger nu har vi skickat en fråga till kommunen, det här är ju en bygglovspliktig åtgärd och handläggningstiderna är vad jag vet ganska långa. Parallellt med detta undersöker vi vad kostnaden kan bli, säger Carl-Magnus Miettinen, projektingenjör på Ramunderstaden som menar att det ytterst är kommunen som beslutar vad det får kosta.

Det var alltså i oktober som tillsynen gjordes, varför har inget hänt?

– Jag var inte med på tillsynen och kan inte svara på det men efter tillsyn ska protokoll skickar till fastighetsägaren för återkoppling. Jag känner inte att vi blivit uppmärksammade på detta, säger Carl-Magnus Miettinen.

På bottenvåningen finns också vissa problem, det har ramlat ner puts från väggen i det inre rummet och på väggen har en stor spricka bildats. Meningen hos Gillet är att detta har skett när vägen utanför byggnaden gjordes i ordning och asfalterades förra året.

– Jag kan inte med säkerhet säga att det är i anslutning till vägbygget som dessa skador uppstått men i juni-juli kommer vi att gräva upp en del av vägen för att se hur grunden på huset har påverkats, säger Carl-Magnus Miettinen.

På S:t Ragnhilds gille har man anpassat sig till det rådande läget.

– Jag har uppfattat att de ska skynda på ärendet och vi accepterar situationen, vi vill naturligtvis ha en fungerande brandstege, säger Ola Lönnqvist.

Muséet

Söderköpings äldsta bevarade skolbyggnad, med bottenvåning från tidigt 1500-tal.

Övervåningarna är tillbyggda 1781.

Skolan som startade på medeltiden låg i bottenvåningen och hade tre rum.

Redan på 1500-talet fanns här en trivialskola med tre lärosalar inrättad.

Religionsundervisning med katekes- och bibelläsning samt latinundervisning var dominerande ämnen.

Den användes som skola till 1861, därefter som fattigstuga, ålderdomshem.

Från början av 1930-talet fram till 1977 inrymdes här stadens bibliotek.

Huset disponeras nu av hembygdsförening S:t Ragnhilds gille som stadshistoriskt museum.

Byggnaden ägs av Söderköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om