Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boenden och skollokaler krävs

För närvarande bor omkring 80 ensamkommande ungdomar i Söderköping. Nu undersöker en projektgrupp hur man kan ordna fler boenden.

Ks-ordförande. Mattias Ravander (S) berättar om den nya styrgruppen.

Ks-ordförande. Mattias Ravander (S) berättar om den nya styrgruppen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-10-18 08:00

I Söderköpings kommun har det nu skapats en styrgrupp för att bättre kunna organisera arbetet kring flyktingmottagandet. Där ingår samtliga ordförande i de olika nämnderna och en projektgrupp under ledning av kommunchefen.

Tanken är att de olika förvaltningarna ska bidra med sin kunskap och sina perspektiv på de frågor som framöver måste lösas.

– Styrgruppen har varit igång sedan förra veckan, vi hade det första mötet förra tisdagen, berättar Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi tar vårt ansvar i den här situationen och anpassar organisationen inför att vi kommer att anvisas fler asylsökanden efter den nya lag som beräknas träda i kraft till årsskiftet.

Det handlar om anvisningslagen som ska utjämna asylmottagandet mellan kommunerna. I dagsläget tar Söderköping emot få asylsökande – man ligger bland de 20 kommuner i Sverige som tar emot minst – medan man sedan 2011 har haft ett avtal om ensamkommande flyktingungdomar med migrationsverket. Just nu bor i kommunen drygt 50 ensamkommande flyktingungdomar som är Söderköpings ansvar samt omkring 30 ungdomar på andra kommuners uppdrag – sammanlagt ett 80-tal.

De stora frågorna för närvarande är boendefrågan samt skolkapaciteten.

– Nu tittar vi på att hitta akuta boendeplatser på kort sikt, på mellanlång sikt måste vi också skaffa fram tillfälliga boenden som till exempel någon form av baracker eller prefabricerade Attefallshus, säger Mattias Ravander som även pekar på skollokalsfrågan som måste få en akut lösning när behovet kommer att växa.

Söderköpings kommun har tidigare i höst gått ut med en önskan att få till stånd fler familjehem till ensamkommande yngre barn och flickor.

– Vi har fått in ganska bra med intressanta ansökningar om att få bli familjehem, där är problemet snarare att vi inte har hunnit med att handlägga ärendena, säger Mattias Ravander som ser de stora utmaningarna i att skaffa fram evakueringsboende i väntan på att asylboende kan ordnas fram.

Kommunen har nu publicerat information på sin hemsida där man också tar emot förslag på tillfälliga boenden till telefonnumret 0121-181 00. Mattias Ravander skriver:

– Jag är övertygad om att de människor som kommer till Sverige nu kommer att tillföra mycket till det svenska samhället, precis som alla de som kommit till Sverige tidigare. Vi kommer att kunna visa att Söderköping är en kommun där alla människor räknas och där alla människor kan få komma hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om