I januari presenterade länsstyrelsen sitt beslut om utvidgat strandskydd som baserades på förslaget som var ute på remissrundaförra året. I stora delar följer beslutet remissförslaget men vissa lättnader har gjorts efter att många remissvar betonat vikten av att kunna leva och verka i skärgården. Bland annat har man gjort förändringar i Tyrislöt, Kallsö, Uvmarö och Vänsö.
Den ideella ekonomiska föreningen Navet i havet har som huvudsyfte att främja utvecklingen av Sankt Anna-bygden. Man sade nej till remissförslaget och deta nej kvarstår efter beslutet. I remissvaret konstaterade man bland annat att en inventering visat att 93 procent av alla företagare i Sankt Anna direkt eller indirekt är beroende av stranden; med detta förslag får ”(...) framtidens skärgårdsbor (...) hitta andra sätt att utöva sin näring på (...).
– Navet i havet är kritiska till det här beslutet och tänker överklaga, säger Bo Åkesson, ordförande i Navet i havet, dagarna innan fredagen då överklagandetiden går ut.
Argumenten som Bo Åkesson uttrycker mot länsstyrelsens beslut är flera.
– Visst, man har lättat på flera områden men om man detaljstuderar ser man att lättnaderna skett där det redan finns bebyggelse, jag kallar det här för "strandskyddslotteriet", det handlar i för hög grad om subjektiva bedömningar, säger Bo Åkesson som menar att en gård kan ha 100 meter medan granngården har 150 trots att grundförutsättningarna är de samma.
Han menar också att mycket av det som omfattas av strandskyddet är allmänna naturvärden som inte är strandrelaterade.
– Man hänvisar till exempel till gamla skogar, men vi hävdar att den regleringen måste ske via andra åtgärder som till exempel biotopskydd eller naturreservat, det är dessutom en mer demokratisk process som sker i samråd med markägare, säger Bo Åkesson.
Man har retat sig extra mycket på att markägare som drabbas inte delgivits detta förslag och många inte ens vetat om det.
– Sedan finns det olika perspektiv på det här och det har vi full respekt för. Nu måste vi hitta andra former och föra en dialog med kommunen, vi tycker att de här frågorna lokalt är bättre att hantera med dispenser. Det länsstyrelsen gjort nu är ju att detaljplanera mark och det tycker vi ska ligga på kommunal nivå, betonar Bo Åkesson:
– Nu använder vi de demokratiska verktyg vi har och överklagar så får vi se vart det leder.