På torsdagen inföll alltså Världsberättardagen, som brukligt samma dag som vårdagjämningen som skedde samma dag klockan 17.57. En dryg halvtimme senare samlades en berättarsugen samling människor från Berättarnät Norrköping på Söderköpings bokhandel i centrala Söderköping för att ta sig an temat för året: Monster & Drakar.
– Vi har väl omkring 100 personer på vår maillista och det brukar komma ett 20-tal till våra träffar, berättar Marinella Rolfart som är aktiv inom den ideella föreningen.
Inga sanningskravMan träffas regelbundet i olika lokaler som till exempel undervåningen på Café Broadway för att berätta historier för varandra. Det kan röra sig om berättelser med verklighetsbakgrund, helt påhittade eller i gränslandet.
– Vi har inga sanningskrav och åhöraren behöver ju inte veta om det är sant eller inte, säger Marinella Rolfart som tillägger att hela världen har samma tema på Världsberättardagen.
Så är det dags för den här kvällens berättarinsatser. De som vill får skriva sitt namn på en lapp som läggs i en skål, sedan får det dragna namnet börja. Slumpen gör att Anders Karlin, ägare av Söderköpings bokhandel och tillika debutant vad gäller denna sorts berättande, får börja.
Muntligt och spontantSedan vidtar en mängd kortare och längre berättelser där temat "Monster & Drakar" dissekeras ur en mängd olika infallsvinklar, här dyker det upp barndomstrauman, troll, gamla lärarinnor. Allt framförs muntligt och spontant, precis som berättande ska vara. Efter varje berättelse talas det lite allmänt om ämnet och tiden går snabbt, som det plägar göra när man har trevligt, plötsligt är kvällen över.
Ökat intresseIntresset för det muntliga berättandet verkar ha ökat på senare år, trots dataspel, internet och ett allmänt högt uppskruvat mediabrus. Eller kanske tack vare.
– Det finns berättargrupper över hela världen och antalet har ökat på senare tid, bedömer Marinella Rolfart som också upplever att barn fortfarande fångas av den personliga rösten.
– När jag har berättarworkshops i skolor kan jag sitta och berätta i nära en timme för förskoleklasser och de sitter som nitade, det muntliga berättandet är viktigt, fastslår Marinella Rolfart.