Söderköping ligger i topp vad gäller integration för flyktingar 2013, detta enligt SVT Nyheter. Det är två studenter vid Internationella handelshögskolan i Jönköping som gjort en jämförande studie angående hur integrationen har lyckats i landets kommuner. Sofia Wixe och Charlotta Mellander har satt samman ett ”integrationsindex” med tre faktorer: boendesegregation, arbetsmarknadsintegration och lön.
I denna jämförelse visar det sig – när man sammanvägt resultaten – att Söderköping hamnar i topp i Sverige, man utmärker sig bland annat med att ligga högt vad gäller lön.
– De kommuner som lyckas bäst med integrationen är de som har tillgång till en väl fungerande arbetsmarknad, vilket inte nödvändigtvis är kopplat till en större stad, som exempelvis i Söderköpings fall, säger Sofia Wixe, Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
Åsa Hedberg är chef för Integration Flykting Främjande (IFF), en enhet som skapades först hösten 2015 för att koncentrera kompetensen. Hon är glad över att nämnas i ett sådant sammanhang.
– Det är jätteroligt. Vi har tagit emot färre av utländsk härkomst än till exempel Valdemarsvik och upplever inte så mycket av segregation här, säger Åsa Hedberg som tror att det kan vara en fördel med att vara en liten kommun eftersom individen blir mer synlig.
Efter 2013 har Söderköping tagit emot betydligt fler ensamkommande flyktingbarn och ungdomar och från och med mars i år även asylsökande med uppehållstillstånd enligt anvisningslagen men man har nu upparbetade former för samverkan i kommunen.
– Föreningslivet, Svenska kyrkan, Röda korset och andra har varit väldigt delaktiga och så har vi kunnat skapa "Slussin" och har haft "Tillsammansprojektet", allt för att hitta mötesplatser. Jag tror vi har alla förutsättningar att lyckas med integrationen även med större mottagande, bedömer Åsa Hedberg.