– Vi har fått nästan 500 000 kronor av Arvsfonden och dessutom ett bidrag från Söderköpings kommun via Medeltidscentrums budget, till projektet som vi kallar för "Installationen Ylva och Toste", berättar projektledaren Jill Rogheden från Medeltidscentrum, som nu driver projektet tillsammans med FUB, Särskolan, Sofies Gård och Vetenskaparna på Nyströmska gymnasiet.
Det låter som projektet fått mycket pengar av Arvsfonden?
– Ja, och det beror på att en del av barnen i projektet har någon form av funktionshinder, vilket krävs för att Arvsfonden ska ställa upp med pengar, säger Monica Stangel Löfvall, också från Medeltidscentrum. Vi kommer att använda modern datateknik i projektet och tanken med det är att göra någonting positivt för funktionshindrade barn och att även de får vara med och ta fram något som intresserar alla. Och kanske slutresultatet kan hamn på Stinsen, så att alla Söderköpingsbor kan ta del av det hela.
Vad handlar projektet mer konkret om?
- Grundidén är att vi vill ta tillvara barnens intressen och tankar kring hur det var att leva i Söderköping på medeltiden. Och utifrån detta ska vi försöka arbeta fram en interaktiv installation, där man ska kunna "kliva in" i medeltiden och själv få styra upp vad som ska hända.
Det låter ganska avancerat?
– Ja, det handlar om modern teknik, där spelat ska visas på en så stor duk, att det känns som du kliver direkt in i medeltiden. Därför har vi också med programmeraren Elias Furenhed i projektet, som ska hjälpa till att skapa själva installationen, som alltså ska utmynna i barnens funderingar om hur det var att leva på medeltiden. Elias har för övrigt själv gått på Nyströmska tidigare.
Läs mer i tisdagstidningen.