Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avloppsledningar blir som nya igen

Just nu blir avloppsrör i Söderköping som nya igen genom metoden relining. Det innebär att man klär det befintliga röret med foder, i stället för att gräva upp och lägga nytt.

Kontroll. Ulf Åkerblom, lagbas på  Aarsleff rörteknik, har full kontroll på vilken temperatur det är på ångan i röret.

Kontroll. Ulf Åkerblom, lagbas på Aarsleff rörteknik, har full kontroll på vilken temperatur det är på ångan i röret.

Foto: Fotograf saknas!

Söderköping2017-12-11 13:51

Flera gator i staden har redan blivit klara men den här dagen är det en 68 meter långt avloppsrör längs Gärdesvägen som får en ny insida. Ett specialsytt foder pressas med tryckluft ut i röret och genom att sen tillföra ånga härdas plasten som finns i fodret.

– På så sätt bildas en ny yta i det gamla röret, säger Jonas Wilsson, VA-ingenjör i kommunen.

– Det är skönt att slippa störa de boende med att gräva upp gatan. Det här stör också något, men väldigt mycket kortare tid än om vi grävt, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.

Kommunen har i år beställt relining av en sträcka på totalt 890 meter av det danska företaget Aarsleff rörteknik. Metoden är betydligt mycket billigare än att byta ut ledningarna. Relining kostar cirka 1 000 kronor per meter medan nya rör kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor metern.

– Vi har stora investeringar framöver så vi behöver hitta ekonomiskt fördelaktiga metoder, säger Theres Stark.

I år har kommunen bytt ledningar för tre miljoner kronor, plus reliningen som kostar ytterligare en miljon. För 2018 räknar kommunen med investeringar på 4,2 miljoner kronor och under 2019 för fem miljoner.

– Vi räknar hela tiden på vad som behöver göras, men vi kan komma att behöva ännu mer pengar om ledningarna börjar gå sönder. Blir det mycket läckor på en sträcka måste vi gå in och byta ut dem, säger Theres Stark.

Målet är att byta ut ledningarna var hundrade år, men nu ligger man på var 180:e år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om