Söderköping har i flera sammanhang fått beröm för sin integration under de senaste åren och ett projekt som där har nämnts är Tillsammans. Ursprungligen var det ett projekt för att hitta samverkansformer mellan ungdomar av olika härkomst i Söderköping – man fick en halv miljon kronor från landstingets hälsopott för 2014 men till 2015 blev det inga pengar. Begreppet Tillsammans används fortfarande inom verksamheten Slussin (se faktaruta) som ett samlingsnamn för det som görs just tillsammans för att hitta mötesplatser för integration – med föreningar, organisationer, Svenska kyrkan med flera.
En av de aktiviteter som Tillsammans drog igång var drakbyggande med ensamkommande barn och ungdomar – många kommer från Afghanistan där detta är levande tradition. Workshops anordnades och detta har sedan fortsatt ute på skolor och förskolor.
– Det har hållits drakworkshopar på 30 förskolor och fritidshem och ungdomarna som är drakinstruktörer har också fått ledarutbildning, berättar Anna Doll, samordnare för Slussin och Tillsammans.
Allt detta kulminerade i en drakfest på Vikingavallen i maj förra året och nu är det alltså dags igen.
– Allt överskott vi fick in då har vi lagt på årets drakfest. Vi har utvecklat konceptet så det blir större med fler deltagare och större yta, berättar Anna Doll.
Läs mer:Drakar över Vikingavallen.
En nyhet i år är att det kommer att bli "Afghansk drakstrid". Daud, ursprungligen från Afghanistan men varit här i fem år förklarar:
– Man försöker ta ner de andras drakar genom att snurra snöret runt den andres och dra ner den, berättar Daud som tillägger att de drakar som man bygger här är en enkel och billig variant av de som förekommer i Afghanistan – men enklare att bygga och flyga för barn.
Det kommer att finnas workshops där man får hjälp att bygga en egen drake, men även annat spännande äger rum. En nyformad dansgrupp: "AFG-Dans" bestående av sex dansare med Afghanskt ursprung kommer att framföra både moderna västerländska och traditionella persiska danser; en representant från gyckelgruppen Trix kommer att finnas på plats, gruppen "Melonkvartetten" kommer att spela och mycket annat – fullständigt program finns på kommunen hemsida – men trots allt är drakarna inte målet utan snarare ett medel.
– Det skapar en känsla av gemenskap och samhörighet, barnen i Söderköping får lära av en annan kultur och på det sättet kan vi mötas, säger Kristina Wibeck, ordförande för Röda korset i Söderköping.
Drakfesten arrangeras av Kulturkontoret, Söderköpings kommun, Svenska kyrkan, Röda korset, Bilda, Olivia omsorg, Vision omsorg, Rädda barnen, Pingst Söderköping samt föreningen Gröna draken.