Eon lägger ner ny fjärrvärme i Drothemskvarteret och då finns det naturligtvis arkeologer på plats. Sedan en vecka tillbaks har arkeologerna Katarina Sköld och Johan Stenvall från Arkeologiska uppdragsverksamheten (förut under Riksantikvarieämbetet) varit med när Linköpingsgatan har grävts upp.
– Vi har bara gått ner en meter här men har hittat kavelbroar i schaktet som löper längs med Linköpingsvägen, berättar Katarina Sköld på tisdagen och tillägger att det finns nivåer under detta men denna gång grävs det inte djupare.
En kavelbro är en lagd väg där plankor lagts ut på en bädd av ris, att en sådan fanns just här är inte så underligt med tanke på närheten till Drothems kyrka och till Franciscanerkonventet.
– Här ser man rustbädden på sidan av schaktet, den består av kvistar och ris och den lades under vägbeläggningen, informerar Katarina Sköld och pekar ner mot schaktsidan.
En intressant detalj är att en tidigare dendrokronologisk datering har gett en bakre gräns för just denna gatusträcknings ålder till 1235 – samma år som konventet ska ha anlagts.
– Det här var inkörsporten till Söderköping från Linköpingshållet, en av huvudvägarna i gamla tider, berättar Katarina Sköld som tycker det är kul att se att den nya Linköpingsgatan egentligen har samma sträckning som förr.
Några entydiga dateringsbara fynd har man inte gjort i denna grävning.
– Vi har inte så många fynd som hjälper oss att datera men har hittat en skärva av vad vi tror är 1400-1500-tals stengods, säger Katarina Sköld som tillägger att man också har hittat vad man misstänker är ett skaft av en läderstövel.
Det har också grävts schakt ut från vägen in mot bostadsområdet.
– In mot husen har vi hittat ett dike och en stock som vi tror avgränsar vägen mot en tomt som ligger innanför, säger Johan Stenvall och pekar på ett tegelfärgat lager i sidan på schaktet.
– Det är ett typiskt fynd när byggnader har brunnit, särskilt halmtak ger den färgen.
Tidigare i veckan gjorde en kollega till de två arkeologerna ett fint fynd i ett av schakten som dock är lite svårt att använda för någon datering.
– Där borta hittades en fin vikingatida pärla i ett fyllnadslager, visserligen inte in situ (på sin ursprungliga plats förf. anm.) men det indikerar ändå att det varit aktivitet här på platsen sedan yngre järnåldern, säger Katarina Sköld.
Grävningarna på platsen pågår åtminstone veckan ut.