Allt började med ett testamente där 2000 kronor, en inte föraktlig summa på denna tid, donerades till Söderköpings stad med det tydliga förbehållet att pengarna skulle användas till att grunda ett folkbibliotek inom två år – annars skulle pengarna brinna inne.
Året var 1914 och det var lärarinnan och ledamoten i stadsfullmäktige fröken Annie Nyström som avlidit och som stod bakom gåvobrevet.
– Hon tyckte att läsning och böcker var så viktigt så det var hennes villkor, säger Christina Nilsson, enhetschef på informationskontoret som tillägger att Söderköpings stad lyckades ordna detta inom de stipulerade två åren – den 14 april 1916 hölls den högtidliga invigningen.
De första åren höll biblioteket till på andra våningen i Arbetareföreningens hus på Ågatan, där Geria A&O idag huserar. Man hade vid starten 742 böcker till utlåning.
– Men det var en annorlunda verksamhet då. Många böcker var bannlysta, ett exempel är "Nana" av Zola som inte fick finnas tillgänglig, berättar Johanna Hellstrand som är verksamhetsansvarig för dagens bibliotek.
Under årens lopp har biblioteket bytt lokaler fyra gånger, 1920 flyttade man till den gamla prostgården på Prästgatan och 1931 gick flyttlasset åter till det som idag är Stadshistoriska muséet i Kyrkparken (där S:t Ragnhilds gille finns) där man var kvar till 1977. Därefter fanns man på övervåningen av nuvarande Samverkanshuset fram till 1999 då man flyttade in i det då nybyggda Stinsen.
Idag har man ungefär 200 000 besök om året och man har bedrivit en framgångsrik verksamhet under åren i Stinsen vilket nomineringen till årets bibliotek i Sverige 2007 är en bra indikation på.
– Det är väldigt många Söderköpingsbor som vi når och som når oss. Det här ska vara Söderköpings vardagsrum, säger Christina Nilsson som berättar att verksamheten ändrats lite under årens lopp.
– I början flockades ungdomar vid datorerna, nu när de flesta har smartphones är det fritt wifi som blivit viktigt.
Själva jubiléet är alltså den 14 april men det stora jubileumsfirande äger rum den 16 april.
– Det är en lördag så det passade bättre, säger Johanna Hellström.
– Det blir en heldag med firande på Stinsen, vi kommer att få besök av kommunalrådet Mattias Ravander (S) och det blir en mängd aktiviteter för både barn och vuxna.
Man bjuder också på flera författarbesök under dagen.
– Katarina Gener kommer i samband med en prisutdelning för en deckarskola vi ska arrangera. För vuxna blir det ett författarbesök av Jonas Hassen Khemiri och vi tycker naturligtvis att det är jätteroligt att vi lyckats ta hit honom, säger Johanna Hellström.
– Han är en väldigt aktuell författare och dessutom talar han väldigt varmt om bibliotekens betydelse och det demokratiska uppdraget.
Under året kommer det också att anställas ännu en biblotekarie med en ny funktion.
– Vi vill förstärka tillgängligheten och mångfalden. Till stor del handlar det om de kommuninvånare som talar ett annat språk än svenska, upplyser Johanna Hellström som tillägger att i och med att man är med i Götabiblioteken kan man låna in böcker från den samlade bokkatalogen, också böcker på andra språk än svenska.
Även i filialerna i Mogata och Östra Ryd kommer det att bli några extra aktiviteter under året men det mesta sker i Stinsen där en mängd saker kommer att hända under året med bland annat en omröstning av den bästa boken sedan 1916, ett barnkalas och mycket annat.
Men kulmen på firandet blir alltså den 16 april.