Antikrundan har blivit en av SVT:s riktiga långkörare (startade 1989) och på onsdagen besöks Söderköpings brunn för andra gången (förra var 2007) för en inspelning. Det handlar om ett populärt program och det märks: vid halv elva-tiden ringlar sig köerna flera hundra meter bort längs med Storån – trots värmeböljan. Många förhoppningsfulla har tagit med sig klenoder av olika slag i förhoppningen att någon av Antikrundans experter ska värdera den och kanske, kanske, komma med i tv-programmet som sänds i början på nästa år.

I kön hittar vi Stefan Karlsson från Norrköping som berättar en intressant historia om de ting han tagit med sig.

– Min morfar var hyttmästare på Orrefors bruk och var den som blandade till all glasmassa. Det här innebar ju att han hade en del glasgrejor och en del av dem är nu i min ägo, berättar Stefan Karlsson och visar upp en vas från 1916.

Artikelbild

| Antikrundans Knut Knutsson hittar något som gjorde honom entusiastisk, till höger i bild även Rickard Thunér.

– Men det coolaste är ändå den här receptboken där han har skrivit upp de olika recepten på glas. Vi får se om de tycker de här grejorna är kul.

Programledaren Anne Lundberg vandrar omkring och gör en och annan filmtagning där hon bland annat presenterar Söderköping för tittarna – på plats finns även programmets producent Pernilla Månsson Colt. Själva huvudfilmningen ska inte börja förrän om någon timme men kameramän vandrar dock ändå omkring bland alla de som väntande sitter i kön för att filma några klipp medan experterna kollar in om de hittar något guldkorn som skulle passa bra att plocka in i programmet.

Folkbladet får några ord med Rickard Thunér, expert på framförallt 1700-talsmöbler och speglar (numera också programledare för "Det sitter i väggarna").

Hur länge har du varit med i Antikrundan?

Artikelbild

| Stefan Karlsson tog med grejor ärvda från morfar.

– Det är faktiskt tolfte året nu. Söderköping var en av orterna mitt allra första år, säger Rickard Thunér som berättar om en intensiv tvåveckorsperiod när man är ute och spelar in programmen.

– Men det är väldigt roligt, det blir mycket teamkänsla när man är ute såhär.

Artikelbild

| Rickard Thunér, expert på Antikrundan, har varit med i 12 år och hans allra första säsong besökte programmet Söderköping.

Vad är det största fyndet du gjort under dina tolv år?

– Det är nog när vi var i Falun ett år och en kvinna kom fram med en helt unik urna av porfyr, det var fantastiskt. Hon kom också sent när man trodde att det inte skulle dyka upp något värdefullt den dagen, säger Rickard Thunér som tror att Antikrundan gör en kulturinsats.

Artikelbild

| Pernilla Månsson Colt, producent, samt Anne Lundberg, programledare för Antikrundan.

– Vi har medverkat till att många viktiga föremål inte har förkommit och dessutom ger vi ju skötselråd och annat så att tingen kan bevaras så det är ett kulturarbete i allra högsta grad.

Några tjejer i röda t-shirts med texten "Ge blod" syns vandra omkring bland besökarna. Det är Blodgivarsamordnarna Enisa Deumic och Sandra Thorsén från Universitetssjukhuset i Linköping som helt enkelt har passat på att komma till Söderköpings brunn eftersom det är så många människor församlade här denna dag.

Artikelbild

| Den långa kön ringlade sig längs med Storån.

– Det var faktiskt efter ett tips på vår facebook som vi fick reda på att det var Antikrundan här och att det vore en bra ide att komma hit, säger Enisa Deumic.

– Vi informerar om hur det är att vara blodgivare samt om behoven och tar även upp anmälningar här på plats.

Artikelbild

| Anne Lundberg gick runt och gjorde kortare tagningar med besökare.

Det återstår att se vad som till slut letar sig in i programmet efter urval, klippning och annat. I början på 2020 vet vi.