"Vi kommer att påbörja rivningen av fastigheten under försommaren 2018", står det i brevet som kom via rekommenderat brev i början på året.

– Det låter inte roligt, hur ska jag hitta något annat. Det blir inte lätt för en fattig pensionär.

Vanja Knutsson är skakad. Hon hade inte hunnit hämta brevet och får beskedet via NT. Men hon förstod vad det handlade om.

Artikelbild

| Farväl. De boende vid Viggebyvägen 9, 11 och 13 i Söderköping, är alla uppsagda till den 31 mars. En av dem är Gudrun Fahlander.

I sju år har hon bott på Viggebyvägen. Hon har trivts.

– Det är så fint läge och billig hyra, säger hon.

Vart hon ska ta vägen vet hon inte, eller om kommunen eller hyresvärden hjälper till att hitta något nytt. Dyrare blir det i vilket fall.

Någon "nödadress" att flytta till har hon inte. Möjligen sonen som bor i Söderköping.

Artikelbild

| Vacker vy. De boende på Viggebyvägen 9, 11 och 13, har kunnat blicka ut över Söderköpingsån som rinner bara några meter från husen.

Ledsen men inte lika bekymrad är Gudrun Fahlander, som flyttade till Viggebyvägen 2011.

– Jag fick ett rivningskontrakt och avsade mig besittningsskyddet, säger hon.

Artikelbild

| Trivsel. Det är trångt i det lilla köket hos Gudrun Fahlander, men hon har trivts i sin lägenhet.

Även hon pekar på det fina läget intill Söderköpingsån och närheten till centrum. Liksom flertalet av de 18 lägenheter som finns i de tre husen är hennes på 36 kvadratmeter.

– Det är litet, men jag vistas mest ute i naturen, säger hon.

Hon är aktiv i Naturskyddsföreningen och har varit med i de protestaktioner som förekommit.

– Men jag har inte protesterat mot rivningen, det är så skruttiga lägenheter. Utan det är byggandet i Brunnsparken jag vänder mig emot. Man ska inte bygga på parkmark, säger hon.

Hon kommer att delta i demonstrationen i samband med kommunfullmäktige den 7 februari då beslut om detaljplanen för området ska tas.

– Märkligt att de är så snabba att säga upp oss. Tänk om det blir en massa överklaganden. Då kan det fördröjas flera år.

Någon ny bostad har hon inte på gång.

– Jag cyklade direkt ner till bostadsförmedlingen och anmälde mig. De hade en lägenhet och 500 i kö, säger Gudrun Fahlander.

Men hon har tillfälligt boende på flera håll att välja på. Bekanta och vänner som ställer upp.

– Det är inte så synd om mig. Det är andra som drabbas betydligt värre, säger hon.

Den detaljplan för Eriksviksområdet, där Viggebyvägen ingår, ska det i framtiden bli sju flerbostadshus med totalt cirka 90 lägenheter. Boende i området har protesterat och frågan är vad som händer efter kommunfullmäktiges beslut.

Då kan sakägare överklaga och vilka det är avgör lantmäteriet. I regel är det fastighetsägare med anknytning till de berörda fastigheterna.