I slutet av april fick Kolmårdsanstalten de första misstänkta fallen av corona.
Coronaviruset fortsätter att sprida sig i samhället och nu ser det ut som att Kolmårdsanstalten kan ha drabbats.
Enligt personal på anstalten ska två intagna sitta isolerade då de befaras vara smittade.
Kolmårdsanstalten är en öppen anstalt där de intagna kan röra sig relativt fritt, men efter misstänkt corona ska det ha fattats beslut om att låsa dörrarna mellan avdelningarna.
– Det är väldigt ovanligt att det sker. Det är ungefär 25 intagna på varje avdelning och de är nu inlåsta där tillsammans med personal.
Det fanns en oro både bland personalen och intagna för att smittan ska sprida sig.
– Det finns ett flertal som är i riskgruppen också. Det är klart att det känns oroligt. Man förstod ju att smittan skulle kunna komma hit förr eller senare och vi har haft en förberedelse för det, men det känns ändå som vi inte är tillräckligt förberedda.
Niklas Bellström, regionchef för Kriminalvården region öst, vill inte uttala sig om situationen på specifika anstalter men bekräftar att de befarar smittspridning på en av anstalterna i regionen.
– Vi har ett par intagna som misstänks vara smittade. Vi har inte fått något bekräftelse på om det är covid-19 än, men vi tar det säkra före det osäkra och hanterar situationen utifrån att det är det, säger han.
Kriminalvården vidtog för flera veckor tidigare en rad åtgärder för att förhindra smittspridning. De införde bland annat besöksförbud och nekade permissioner.
Beredskapsplanerna handlar om att i så stor utsträckning som möjligt minska smittspridningen för att skydda personal och intagna. En av åtgärderna var just att sektionera anstalterna.
– I nuläget finns inga pågående fall av covid-19 inom Kriminalvården, säger Maria Lindström, enhetschef på myndigheten till Siren.
– Vi tar emot nyinskrivna klienter, vi har våra medarbetare och även andra som kommer in på anstalterna, som psykologer och läkare. Och advokater och poliser måste komma in på häktena för att prata med dem som finns där. Så hur smittan kommit in, det är omöjligt att veta, säger Maria Lindström, som leder myndighetens specialinrättade stab för att möta coronapandemin.