Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljus och mörker

SMHI:S VÄDERKRÖNIKA2009-02-03 13:06

Vi går nu mot allt ljusare tider och då tänker jag på att dagarna blir allt längre. Ljuset påverkar vårt välbefinnande eftersom vila och arbete är anpassad efter solens dygnsrytm.

Under vinterhalvåret när solen står allt lägre på himlen känner vi oss tröttare och mörkret kan utlösa depressioner. Nu när solljuset blir allt påtagligare piggar detta istället upp oss och ger kroppen en kick.

Det finns något som kallas biometeorologi, det vill säga att det finns samband mellan olika typer av väder och hur vi mår. Vädret kan påverka vår hälsa både till det bättre och till det sämre. I Sverige forskas det inte särskilt mycket om detta men i andra länder som exempelvis Tyskland håller många vetenskapsmän på med denna forskning.

Så hur mår vi då i olika väder enligt biometeorologisk expertis? I vackert väder, ordet vacker kan väl i sin tur vara olika från person till person, ökar arbetslusten. Vi får ett minskat sömnbehov, snabbare reaktionsförmåga och mindre behov av mediciner med mera. Vid omslag till sämre väder får vi tvärtom, mindre arbetslust, irritationen ökar och en långsammare reaktionsförmåga. Det hela varierar såklart kraftigt mellan olika människor, vissa känner ingenting och har då kanske svårare att ta det till sig som man kallar ett tvärvetenskapligt ämne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om