En fråga jag fick för en tid sedan var om det blir högtryck vid fullmåne. Den som ställde frågan var övertygad om att det var så. Han är inte ensam om den tron, jag noterar också att vår kung har kommit med ett uttalande i samma riktning vid VM i Åre.
Han sa att när det var fullmåne kom det alltid in högtryck där och blev rejält kallt. Varför är nu detta så fel det kan bli? När månen är full står sol och måne i motsatta riktningar från jorden sett, det är bara då hela månskivan kan belysas från oss sett.
Befinner sig sol och måne i positioner med en rät vinkel mellan har vi halvmåne. Fullmåne inträffar samtidigt över hela jorden men det säger sig självt att vi inte får högtryck över hela jorden samtidigt, det finns alltid ett antal lågtryck också. Hur kan då en sådan här teori uppstå? Vid högtryck har vi ofta klar himmel och ser man då fullmånen är det en upplevelse som fastnar i minnet.
Klart väder och halvmåne eller mindre belastar vi inte hjärnan med. Med lågtryck och mulet får vi inga impulser, vare sig månen är full eller inte. I en del fall med lågtryck i närheten kan det vara molnigt på dagen men rätt klart på natten. Det klara vädret tror man är detsamma som högtryck och tycker att det stöder teorin. Så lättmanipulerade är våra hjärnor