Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eftersläpning i temperaturen

När man studerar medeltemperaturens variation under året för en ort ser man att man inte har maximum när solen står som högst. På samma sätt sammanfaller inte minimum med vintersolståndet.

SMHI:S VÄDERKRÖNIKA2009-04-02 14:38
Vi har normalt en fördröjning på drygt en månad. Under våren och försommaren gassar solen på och värmer långsamt upp luften. Ibland kan det bli någon tillfällig värmetopp men då handlar det om luft som värmts upp på annat håll och förts hit med vindarna. Efter sommarsolståndet börjar den inkommande energin att minska men är fortfarande tillräckligt hög för att tillföra mer värme än vad jorden förlorar ut mot rymden. Det kan liknas vid när man värmer vatten i en kastrull och stänger av plattan när vattnet nästan kokar. Eftervärmen kan då räcka till att få vattnet att koka. På vintern har vi det omvända. När det vänder i december och dagarna bli längre igen är solenergin för liten för att kompensera norra halvklotets värmeförlust. Temperaturen fortsätter att sjunka för att nå ett minimum runt 1 februari. Här kan vi tänka oss att vi ställer in kastrullen med vatten i frysen men samtidigt startar avfrostningen. Det kommer ändå att vara tillräckligt kallt där inne för att kyla vattnet, kanske till och med få det att frysa till is.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om