Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det långa vädret

SMHI:S VÄDERKRÖNIKA2008-11-13 11:49

Med det långa vädret tänkte jag inte på framåt utan snarare bakåt. Ganska långt bakåt i tiden, närmare bestämt för 11 500 år sedan, tog den senaste istiden slut. Tittar man på ett väldigt långt tidsintervall kan man se att istider återkommer. De olika istiderna får faktiskt namn! Den senaste kallas för Weichsel och varade ca 100 000 år. Som mest täckte den hela Norden, frånsett en liten del av Danmark, och även norra Ryssland, Grönland och stora delar av Nordamerika. Innan Weichsel hade vi istider som getts namnen Saale och Elster. Saale började för ca 200 000 år sedan och Elster för ca 300 000 år sedan. Sedan finns även den lilla istiden som beskriver en kall period mellan 1400 och 1800-talet.
Milutin Milankovitch, en serbisk vetenskapsman, kopplade samman istiden med variationer i styrkan i de solstrålar som träffar jorden. Den främsta orsaken till istider är troligen variation i jordaxelns lutning.
Genom att ta isborrprover och studera dem kan man ta reda på hur koldioxid, metangas och temperaturen har förändrats många år tillbaka. Det är intressant hur luftbubblor, fångade i isen, kan berätta hur vår atmosfärs sammansättning har förändrats under flera hundra tusen år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om