För att utbilda sig till meteorolog läser man fyra år på universitet efter avslutad gymnasieutbildning. Vill man sedan arbeta som prognosmeteorolog, som jag gör, måste man även läsa en prognoskurs under ungefär två månader.
Denna utbildning har mer praktisk inriktning, till skillnad mot universitet som är mer forskningsinriktad. Kursen ges numera i samarbete mellan SMHI, Stockholm och Uppsala universitet.
Nu ska man dock inte inbilla sig att studietiden är slut bara för att man börjar arbeta! Livet är ju ett ända långt lärande, sägs det ju.
Här på SMHI förekommer det regelbundet kurser för personalen. Meteorologi är ett väldigt stort område och jag känner att extra studiedagar är bara bra. Om inte annat så för att fräscha upp minnet. För ungefär en månad sedan var jag med på en längre kurs under en veckas tid. Det var väldigt givande på flera sätt. Ämnen som togs upp var bland annat radar och satelliter, strömning över berg och avslutningsvis lite om klimat.
Nu var det inte bara föreläsningarna och diskussionerna som jag fann givande utan även kontakten med de andra deltagarna. Det var nämligen inte bara SMHI-folk utan meteorologer från Norge, Danmark, Finland, Island och även Lettland som var med!