Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolrankning som smakar

En ny undersökning vad gäller skolan visar på förbättringar i Söderköping. I en kommunranking från Lärarnas riksförbund klättrar man från 229:e till plats 56 – bäst i den östra länsdelen.

Ramunderskolan. Skolresultaten har blivit påtagligt mycket bättre enligt den senaste undersökningen av Lärarnas riksförbund.

Ramunderskolan. Skolresultaten har blivit påtagligt mycket bättre enligt den senaste undersökningen av Lärarnas riksförbund.

Foto: Gabriella Nilsson

Skolranking2016-09-15 15:00

Det är Lärarnas Riksförbund som årligen ger ut en undersökning om elevresultat, likvärdighet, lärarbehörighet och annat. Man rankar kommunerna i fem enskilda delar men slår också samman till en totalrankning. I årets upplaga tar alltså Söderköpings kommun ett skutt på 173 platser – från 229 till 56 på totalrankningen vilket gör Söderköping till den högst rankade kommunen i den östra länsdelen.

En av delarna i undersökningen rör likvärdighet där bland annat resultatsskillnader mellan könen undersöks. Det här är något som kommunen länge arbetat med eftersom resultaten har visat stora skillnader till tjejers fördel. Skolinspektionen slog 2014 fast att skillnaden i Söderköpings kommun mellan flickors och pojkars resultat var för stora och konstaterade då att 2013 nådde 91 procent av flickorna målen medan motsvarande siffra för pojkarna var 67 procent: alltså 24 procents skillnad.

Men i den senaste undersökningen tar kommunen ett ordentligt kliv i positiv mening i just likvärdighet där könsskillnader ingår, man höjer sig från plats 265 i rankingen till 71:e plats.

– Det känns naturligtvis bra att våra ansträngningar börjar märkas, säger Per-Arne Sterner, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Det här är ju ingen quick-fix utan är något vi jobbat med i många år så det är positivt att det pekar åt rätt håll.

Det framgår av Ramunderskolans egna statistik att man stadigt minskat klyftan mellan tjejer och killar de senaste åren. Från vårterminen 2014 då man hade 39,2 i meritvärdesskillnad mellan könen landar man i år på 30,2 – snittet i riket är 29,5. Per-Arne Sterner nämner några av de åtgärder man gjort för att utjämna resultaten mellan killar och tjejer.

– Jag tror att det kan ha med arbetet vi gjort för att stärka självkänslan och öka motivationen hos våra elever på olika sätt. En sak är Star for life-konceptet och så har eleverna fått egna datorer, det har inneburit att killarna har engagerat sig mer i uppsatser och skrivuppgifter, bedömer Per-Arne Sterner.

En annan sak som Per-Arne Sterner nämner som glädjande i undersökningen är delen om lärarnas behörighet, något som många kommuner har stora problem med.

– Vi ligger väldigt bra till vad gäller detta, på Ramunderskolan är det nära 100 procent behöriga lärare. Överhuvudtaget är det kul att se att långsiktigt arbete ger effekt, avslutar Per-Arne Sterner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om