Det började som ett pilotprojekt för två år sedan.
Förhoppningen var att få nyanlända att snabbare integreras i det svenska samhället.
Den gymnasiala yrkesutbildningen inom restaurang och livsmedel kombinerat med studier i svenska som andraspråk har fallit väl ut och nu blivit en permanent utbildning.
– Man brukar säga att det tar cirka 6-7 år från det att man kommer till Sverige till dess att man är integrerad med språk, bostad och arbete etcetera. Men tack vare den här utbildningen och ambitiösa elever har vi lyckas korta ner tiden till 3-4 år, säger Jeanette Badea som är SVA-lärare på Komvux i Norrköping i ett pressmeddelande.
I programmet kan eleverna antingen välja att läsa tre terminer och bli köksbiträde, eller fyra terminer och bli kock.
Den första gruppen som gick utbildningen bestod av 18 personer. Nio tog examen som köksbiträden förra terminen och nu i onsdags var det dags för de andra nio, kockarna, att ta examen.
"Alla som påbörjade utbildningen har fullföljt den och nästan alla i klassen har redan fått arbete i olika omfattning, som till exempel vikariat, sommarjobb och extrajobb. Flera av eleverna började arbeta extra vid sidan om studierna och en del vill även vidareutbilda sig efter den här utbildningen", skriver kommunen.
– Här bygger vi människor. Många har kommit hit och kan inte ens öppna en dator, för att efter två månader lämnar de in uppgifter via internet. Det har varit frustration och tårar emellanåt, men vi tar oss igenom det. De här eleverna är förebilder för de som kommit hit efter dem, säger Nina Rombo, yrkeslärare från Astar i pressutskicket.