Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nyanlända i fokus vid skolstöd

20 av de 40 miljonerna till skolorna i Norrköping går till insatser för att främst möta behovet hos nyanlända elever.

Kraftsamling. Mats Olsson, utbildningsdirektör, Fredrik Franzén (L), Olle Johansson (S), Hans Sandberg, rektor Borgsmo, förstelärarna Rickard Kenndal och Matthias Tybåhl, och FoU-chef Sofie Lindén.

Kraftsamling. Mats Olsson, utbildningsdirektör, Fredrik Franzén (L), Olle Johansson (S), Hans Sandberg, rektor Borgsmo, förstelärarna Rickard Kenndal och Matthias Tybåhl, och FoU-chef Sofie Lindén.

Foto: Matz Glimhed

SKOLA2016-06-07 18:00

Utbildningsnämnden har 40 miljoner kronor, i en tilläggsbudget, som ska gå till att höja resultaten i skolan. 20 av dem läggs i en buffert inför hösten och eventuella volymökningar.

På tisdagen presenterade politiker och tjänstemän hur resten av pengarna ska användas: till flera olika insatser på framför allt skolor som tar emot många nyanlända elever. Det var ingen slump att pressträffen förlagts till Borgsmoskolan.

– Vi ser att likvärdigheten mellan våra skolor minskar, säger skolkommunalrådet Olle Johansson (S).

Arbetet med att ändra på det ska nu förstärkas.

– En del av paketet handlar om kompetensförsörjning, säger utbildningsdirektör Mats Olsson och talar om att utbilda de egna lärarna i svenska som andraspråk då det i dag är så stor konkurrens om lärare att rekryteringsläget är kärvt.

23 lärare som är behöriga i svenska som andraspråk men ringrostiga får en kom i gång-utbildning, medan 24 lärare som i dag saknar den kompetensen får en utbildning.

– Nästa stora paket är riktat mot undervisning. Borgsmoskolan är en av de skolor som tar emot extra stöd. 9,3 miljoner, totalt sett, går till olika skolor, säger Mats Olsson.

Gustaf Adolfskolan och Matteusskolan får stöd till tvålärarsystem. På Djäknepark får nyanlända ungdomar ett tionde år i grundskolan.

På Eber, med många nyanlända i sina nationella program, får elever med goda ämneskunskaper stöd i matte, fysik och kemi, ämnen som kräver bra språkkunskaper i svenska. På Ebers ekonomiprogram får elever med höga ambitioner möjlighet att börja där, med extra lärarstöd. Vård- och omsorgsprogrammet får en heltidsmentor.

På Klingsborg utvecklas stödet på modersmål i ämnesundervisningen. Idrott utan gränser får 600 000 kronor. Fritidsgården Strömvillan har också fått 600 000 kronor. Och i Klockaretorpet går Kulturskolan in med en satsning med musik, ensemblespel, för yngre barn, på Tamburinens skola.

En miljon kronor går till elevhälsan på språkintroduktion, med utökade kurators- och skolsköterskefunktioner.

Hans Sandberg, rektor på Borgsmoskolan, talar om att öka elevernas studieresultet, skapa välfungerande arbetslag och utveckla elevstödsorganisationen. Han talar om trygghet, trivsel och studiero, något som måste bli bättre på skolan. Friends går in på skolan och en elevcoach ska stötta ungdomarna i att göra "de rätta valen". Borgsmoskolan kommer att ha fasta reservvikarier, föräldraråd, en blogg, och smartphones till mentorerna, med en app som gör enkelt att kommunicera med föräldrarna oavsett språk.

På tisdagen presenterades också två av totalt åtta nyanställda förstelärare med resultatansvar, superlärare, som i team om två-tre personer ska, under något år, finnas på skolor som ansökt om stöd, för att strukturera lektionerna och utveckla lärandet. Borgsmoskolan kan bli en av de skolor som får den hjälpen.

– Det är ett jättespännande uppdrag, säger försteläraren Rickard Kenndal som tillsammans med kollegan Matthias Tybåhl besökte Borgsmo på tisdagen.

Sofie Lindén, forsknings- och utvecklingschef, talar om att bli skarpare i analys och utvärdering och om riktade satsningar.

– Nu skickar vi ut kompetensen istället för att skicka ut pengarna, säger Olle Johansson.

Skolstöd

Av de 40 miljonerna till skolorna i tilläggsbudgeten sparas 20 miljoner som en buffert för ökade elevantal.

De övriga 20 miljonerna används till insatser framför allt på skolor som tar emot många nyanlända.

Tvålärarsystem införs på Matteusskolan och Gustaf Adolfsskolan.

Kulturskolan ger sig in i Klockaretorpet.

Ett tionde skolår på Djäknepark för nyanlända, för gymnasiebehörighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om