Efter att ha gjort en riktad tillsyn vid Prolympia har Skolinspektionen funnit brister när det gäller studiero.
En enkät som skolan som gjort visar att andelen elever som upplever studiero på lektionerna ligger lågt, 33 procent av eleverna i årskurs 5 och 43 procent i årskurs 9.
Elever uppger att det ofta är stökigt på lektionerna och att de har svårt att koncentrera sig.
Vissa går så långt som att kalla det för kaos.
– Jag tycker att det är jättetråkigt att man känner så. Jag har jobbat på den här skolan i 14 års tid och min uppfattning är absolut inte att det är kaos på skolan i stort utan vi har haft några grupper där vi haft det lite jobbigt och som vi fått jobba lite extra med, säger Lina Johansson, rektor på skolan.
Hur ser du på att endast 33 procent i årskurs 5 upplever studiero på lektionerna?
– Det är den siffran som gjort att vi påbörjat det här arbetet. Det är supertråkigt att det ser ut så. Självklart ska det vara så att alla elever upplever studiero. Det är en rättighet de har och vårt uppdrag.
Även lärare uppger att det finns elever som stör, ropar och pratar under genomgångar och prov och att det skiljer sig mellan klasserna om eleverna kan koncentrera sig under lektioner.
Nu har Skolinspektionen fattat beslut om föreläggande.
”Skolinspektionen bedömer att det finns brister i verksamheten vid Prolympia Norrköping inom det granskade området ”Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling”. Skolenheten har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att tillförsäkra att alla elever har en skolmiljö som präglas av studiero”, skriver de i beslutet.
– Det är klart att det är tråkigt, men det här var något vi visste att vi behövde jobba med. Det var inte överraskande utan bekräftade bara den bild vi hade. Vi har redan påbörjat ett utvecklingsarbete kring det här, säger Lina.
Prolympia har nu fram till 15 november på sig att åtgärda problemen. Extra pedagoger på vissa lektioner, regelbundna elevenkäter och ett nytt dokument för likvärdigt arbete är några av åtgärderna som nu sätts in.
– Vi har tagit fram ett nytt kontrakt som riktar sig till både elever och pedagoger om hur vi ska ha det i vårt klassrum under lektionerna och hur vi ska jobba. Sen kommer vi göra mer regelbundna mätningar för att se så att de insatser vi gör ger resultat, säger Johansson.