Den här veckan är 50 nordiska lärare och elever – från vänorterna Odense, Tammerfors och Trondheim – i Norrköping för att tillsammans med elever och lärare från Djäkneparksskolan och Navestadsskolan lära sig mer om digitalt berättande och utbyta erfarenheter på skolområdet. Samarbetet kallas Nordisk plattform.
På onsdagen var det dags för besök på Djäkneparksskolan, som i tio års tid jobbat med en till en-datorer, att alla elever har en dator. Skolan har en it-profil och ligger i framkant i Norrköping när det gäller programmering.
På programmet stod work shops där eleverna fick testa på programmering i programspråken Python och Scratch och att jobba med 3D-skrivare.
I en av tekniksalarna pågick blockprogrammering, under överinseende av it- och matematikläraren Mikael Pedersen, IKT-pedagog.
IKT står för information- och kommunikationsteknik.
– Det här är ett samarbete som går ut på att man tittar på hur man jobbar i andra länder, lär känna varandra, tittar på kultur. Temat den här gången är digitalt berättande, hur det funkar med det digitala i skolan och omvärlden, säger Mikael Pedersen om vänortsbesöket.
– I dag provar vi att programmera. Här inne sitter vi och jobbar i ett program som heter Scratch, och då har vi tagit hjälp av våra egna elever, som är jätteduktiga, som handledare.
Scratch är blockprogrammering, där visuella block flyttas och byggs ihop likt ett pussel för att skapa spel och animationer.
– Blockprogrammering är inte så svårt, säger Alexander Wärff, 14, Djäknepark, som tycker programmering är kul.
– Vi har kommit ganska långt när det gäller att jobba med digitala verktyg, säger Mikael Pedersen.
Från och med den här hösten har också programmering, och hur digitalisering påverkar samhället, införts i läroplanen i den svenska skolan.
– Det ska vara med i alla ämnen, det ska ligga som en naturlig del i undervisningen.
I ett annat rum fick eleverna prova på att programmera legorobotar. Elias Henrysson, som går i årskurs 9, och Esse Brodén, i åttan, som båda går på it-profil, instruerade besökarna, bland dem Mathilde Foermose Pars och Magnus Pallesen, elever från danska Odense, i Lego mindstorms.
Enligt Magnus Pallesen ingår inte lika mycket programmering i undervisningen i Odense som här på Djäknepark.