UF-företagande är en växande trend.
I fjol var det 1 325 gymnasieelever i Östergötland som valde att driva eget, i år är det 1 431 elever, visar färsk statistik från organisationen Ung Företagsamhet.
En ökning med 106 elever.
Precis som tidigare är det framför allt på de högskoleförberedande programmen som det är populärt att driva UF-företag.
På de yrkesförberedande programmen däremot är andelen relativt låg.
– Jag är väldigt glad över att så många gymnasieelever driver UF-företag i år. Samtidigt är vi medvetna om att det fortfarande är många gymnasieelever i Östergötland som inte får denna möjlighet på vissa teoretiska men även yrkesförberedande program. Många ska direkt ut i ett liv som företagare eller som anställda i småföretag, det borde vara självklart att få öva på sitt entreprenörskap, säger Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland, i ett pressmeddelande.
Omid Farahani, Kevin Olsson, Oliver Sauer och Victor Galant går i trean på Ebersteinska gymnasiet och är några av de som i år valt att pröva på det här med UF-företagande.
Tillsammans har de tagit fram något som de kallar för ”Träningspass1”. För en billig penning får folk chansen att träna en gång på nio olika gym. Förhoppningen är att få in fler unga i ett aktivt träningsliv och hitta en träningsmiljö som de gillar och känner sig trygga i.
– Vi kände att det behövdes något som kan hjälpa folk att motionera mera. Kevin hade en idé med ett träningspass där folk får pröva på att träna på olika gym, vi utvecklade den idén, sen gjorde vi en affärsplan och nu samarbetar vi med nio av de största gymmen i Norrköping
Hur är det att driva eget då?
– Vi har lärt oss ganska mycket skulle jag säga och det behöver inte vara så svårt som många tror, säger Omid.
– På vägen hit har vi fått rådgivare också som vi har möten med åtminstone en gång i månaden. Av de här rådgivarna får vi tips på hur vi kan utveckla oss, berättar Kevin.
Är det här något ni vill fortsätta med även efter studenten?
– Det beror helt på hur det går nu. Om det går bra så kommer vi nog fortsätta, säger Kevin.
En del av intäkterna har de valt att skänka till välgörande ändamål. Resten sparar de i ett företagskonto.
– Det är pengar som vi kan använda om vi vill starta ett nytt företag efter gymnasiet, säger Omid.