Bland annat sprids lunchtiderna ut, idrotten sker utomhus utan ombyte och dusch, inga aktiviteter sker med "hela" skolan och skollokalerna kommer att städas oftare. Allt för att minska på smittspridningen. Det här gäller förskola, grundskola, gymnasiet och fritids. Undervisningen sker på plats i skolan och de som är friska ska också vara där.
– Inom alla verksamheter kommer vi att göra vi anpassningar för att minska smittspridningen och se till att barn, elever och medarbetare känner sig trygga. Det kan till exempel handla om extra städning, att inte samla flera klasser tillsammans, ändra tider i matsalar samt att hålla föräldramöten och utvecklingssamtal i andra former än de vanliga, säger utbildningsdirektör Sofie Lindén.
Hon poängterar Folkhälsomyndighetens råd om att stanna hemma om man är sjuk, hålla avstånd och tvätta händerna. Alla som inte måste åka kollektivt, uppmanas ta sig till skolan på annat sätt.
– Det är också viktigt att vara ute i god tid om man behöver åka kollektivt för att om möjligt välja en avgång som inte är så hårt belastad.
Det pågår en debatt om bärandet av munskydd. I en debattartikel i DN häromdagen krävde 26 forskare att elever och lärare ska bära det. Detta avvisas dock från Folkhälsomyndigheten:
– Barn smittas relativt ofta, men de smittar väldigt mycket mindre än vuxna. Det är definitivt inte barnen som driver pandemin, sade statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter då.