De sista dagarna innan jullovet övergår samtliga kommunala högstadiekolor, årskurs 7-9, i Norrköping till distansundervisning. Beslutet fattades på onsdagen av utbildningsnämnden i samråd med Smittskydd Östergötland, som en del i att bidra till att minska den allmänna smittspridningen i samhället.
Det var dock inget lättvindigt beslut att fatta, menar utbildningsnämndens ordförande Kikki Liljeblad (S):
– Frågan om distansundervisning har diskuterats både nationellt, regionalt och lokalt under hösten och mer intensivt nu i november-december. Vi vet att närundervisningen är så viktig för elevernas lärande och kunskapsutveckling, säger hon och fortsätter:
– Men i samråd med smittskyddsläkare i länet har vi nu alltså fattat beslut om distansundervisning för högstadiet utifrån hur smittläget i Norrköping ser ut. För oss har det under hela hösten varit viktigt att beslut om distansundervisning tas i samråd med regionens smittskydd.
Beslutet gäller inte särskolan.
– När det gäller särskolor och andra enheter, så tittar vi hela tiden på dem särskilt och tar beslut enskilt för varje sådan enhet. Precis som vi gjort under hela hösten, tillsammans med smittskyddet, elevhälsan, chefer och rektorer, säger Kikki Liljeblad.
Utbildningsdirektör Sofie Lindén säger att kommunen har en beredskapsplan, där man förberett sig för hur man bäst kan strukturera verksamheterna vid den här typen av omställningar.
– Just nu arbetar vi med att så snabbt och effektivt som möjligt sätta planerna i verket på bästa sätt. I det arbetet har vi elevernas bästa för ögonen – även om omställningen inte rör så lång period är det ändå viktigt att ge dem så goda förutsättningar som möjligt för att studera på distans, säger hon.
I och med det här beslutet följer kommunen tidigare beslut med syfte att bidra till minskad smittspridning i samhället, som minskade resor i kollektivtrafiken, övergång till distansarbete och beslut om övergång till distansundervisning på gymnasiet.
– Vi har i dialogen inom utbildningskontoret, utifrån smittskyddsläkarnas perspektiv, kommit fram till att åldersgruppen elever i högstadiet är den grupp som är aktuell för distansundervisning ur smittskyddsperspektiv. Det är en elevgrupp som till stora delar är rörlig över staden och därför kan bidra till trängsel i kollektivtrafik på ett annat sätt än yngre elever, som ofta rör sig mer i sitt närområde. Elevgruppen är också mer benägen att klara sig själv hemma vid distansundervisning. Även om beslutet tas med kort varsel är våra högstadieskolor till stor del förberedda på distans- och fjärrundervisning, säger Hans Grimsell, verksamhetschef grundskolan.
För övriga årskurser och elever avslutas terminen enligt tidigare beslut, den 22 december.
– En eventuell stängning för grundskolans yngre årskurser skulle innebära ett ökat tryck på fritidshemmen, som man sett i andra delar av landet. Medarbetarna på fritidshemmen skulle få väldigt svårt att hantera den ökade arbetsbelastningen. Likaså vet vi att vårdnadshavare till barn som behöver omsorg inte kan styra om sitt arbete från en dag till en annan. Jobbar man exempelvis med intensivvård kan man inte bara ta ledigt, säger Kikki Liljeblad.
– Vi följer fortfarande löpande personalfrånvaro och smittspridning på våra enheter. Smittspridningen ser liksom tidigare olika ut och detta är alltså inte ett beslut grundat på läget på varje enhet, säger Sofie Lindén.