Det handlar om den tillfälliga skolgården vid de paviljonger som sedan drygt ett år utgör Smedbyskolan, strax intill Smedby IP. Här går runt 300 elever i årskurserna f-3 medan deras nya skola byggs. De gamla lokalerna, som uppfördes i mitten av 1960-talet, hade nämligen problem med innemiljön och revs förra året.
Tanken från början var att eleverna skulle gå i paviljongskolan i tre år. Därför har man inte valt att satsa pengar på att asfaltera skolgården. I stället utgörs den av en grusplan, och det är här det blir problem när det regnar mycket. En förälder som Folkbladet pratat med, berättar att det flera gånger varit stora vattensamlingar när hon släppt av sitt barn.
– Det är inte särskilt kul. De blir ju dyngsura! Och tänk om någon ramlar i dem säger hon.
Efter regnovädret tidigare i veckan möttes hon och hennes barn återigen av stora vattenhav på skolgården.
– De måste göra något åt det. Jag vet att de är här och schaktar och gör i ordning ibland, men de borde göra något mer. Brunnarna ligger ju på en lägre nivå än gruset, och när gruset åker ner i brunnarna så täpper det till vilket gör att det tar ännu längre tid för vattnet att rinna undan.
Daniel Ackermann, pressansvarig på Norrevo, är medveten om att det skapas vattenansamlingar när det regnar mycket på skolgården.
– Det är ju en tillfällig skolgård, och vi har valt att inte asfaltera. Det är en kostnadsfråga. Nu har vi ett levande material på plats, utfyllnadsmaterial, vilket rör på sig och då blir det sättningar, säger han och berättar att man med jämna mellanrum ser över skolgården och fyller upp håligheter.
Han menar att det här inte bara är ett problem på den här skolgården:
– Innan dagvattenbrunnarna har tagit hand om regnmängderna, blir det en del sjöar på andra skolgårdar med.
Den första prognosen var att Smedbyskolan skulle rivas 2018 och att det nya skolan skulle stå klar till höstterminen 2021. Nu dröjde rivningen till 2019 och när upphandlingen av den entreprenör som skulle utföra arbetet väl var klar i somras, överklagade en annan part. Just nu händer därför ingenting.
– När det blir överklaganden kan det ticka ganska mycket tid, tyvärr. Vi vill ju också sätta igång att bygga den här skolan. Vi hoppas få veta mer om max två månader, säger Daniel Ackermann.
Byggtiden beräknas till två år. Kommer bygget igång till årsskiftet 2020/2021 skulle det alltså kunna innebära att eleverna blir kvar i paviljongskolan till vårterminen 2023.
Är det okej att skolgården ska ha de här bristerna, om eleverna ska gå där längre än beräknat?
– Det är en kostnadsfråga, som utbildningskontoret får svara på hur de vill prioritera, säger Daniel Ackermann.
Vi passar över frågan till utbildningskontoret, där Oskar Aldén är lokalstrateg.
Är asfalt eller något annat mer permanent underlag något ni vill prioritera för de här barnen?
– Utbildningskontoret har tagit upp frågan om Smedbyskolans skolgård med Norrevos fastighetsförvaltning. De ser över möjligheterna till en förbättring av skolgården men i dagsläget är inget bestämt. Asfaltering kommer troligen inte bli aktuellt på grund av höga kostnader i och med att marken ska återställas när paviljongerna avetableras.
Efter Folkbladets intervju såg Norrevo till att det kom personal på plats till skolgården för att ta tag i sättningarna i marken.