Elgsjögården har fungerat som skola

Fortsättningsskola i skogskurs, årskurs 8, i samarbete med Fiskeby. Mannen med sågen är Stig Lundström och längst till höger står Gösta Eklöv.

Fortsättningsskola i skogskurs, årskurs 8, i samarbete med Fiskeby. Mannen med sågen är Stig Lundström och längst till höger står Gösta Eklöv.

Foto: Okänd

Skola och utbildning2020-11-29 08:00

– Kursgården Elgsjögården nära Rejmyre har ett förflutet som byskola.

Det kanske inte alla känner till, men det berättar folklivsforskaren Jan-Eric Karlström, när han tar en tur längs Östgötaleden mellan Falsnäset och Rejmyre.

"Elgsjögården hette ursprungligen Häradstorps skola och var en bland flera byskolor i Risinge socken. 

Den första skolan i Häradstorp byggdes år 1860 och omnämns i skolstyrelsens protokoll från 1862 som ”ett litet skolhus mittemot grinden vid nedfarten till gården.” 

Huset står ännu kvar på sin ursprungliga plats, men är om- och tillbyggt, eftersom skolhuset var för litet från början. 

Det bodde på 1860-talet omkring 400 personer i Häradstorps ”skolrote” (upptagningsområde), varav ett 60-tal var barn i skolåldern. 

Ett nytt skolhus uppfördes därför år 1875. Det är den byggnaden, som idag är huvudbyggnad vid Elgsjögården. 

Vid Häradstorps skola bedrevs undervisning i folkskolans regi fram till år 1937. Sedan folkskolan lades ner har Elgsjögården inrymt en av Sveriges första skogliga yrkesskolor fram till år 1964, då landstinget övertog huvudmannaskapet och flyttade verksamheten till centrala delen av länet. 

Elgsjögården är numera en modern, exklusiv konferensanläggning. Den drivs av markägaren Holmen Skog och man gör det uteslutande för företagets egna behov."

Jan-Eric Karlström berättar också att vandringsleden följer den sträckning som landsvägen mellan Vistinge och Rejmyre haft i "urminnes tid" och ända fram till 1970-talet.

Då byggdes vägen om, sedan den hade varit föremål för förbättringsplaner, ”ända sedan farfars tid” om man får tro de äldre i bygden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!