Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Likvagnen kan bli attraktion

Skärkinds församling äger en gammal likvagn, som blev rikskänd i början av år 2002.  Då fördes nämligen Astrid Lindgrens kista genom Stockholms gator på just den här svarta likvagnen.

Skärkinds bevarade gamla likvagn är rikskänd. Den drog Astrid Lindgrens kista genom Stockholms gator 2002. Lili Stenmark och Ann-Charlotte Hertz konstaterar att den fortfarande är i bra skick

Skärkinds bevarade gamla likvagn är rikskänd. Den drog Astrid Lindgrens kista genom Stockholms gator 2002. Lili Stenmark och Ann-Charlotte Hertz konstaterar att den fortfarande är i bra skick

Foto: Robert Svensson

SKÄRKIND2010-11-10 03:00
- Med tanke på den bakgrunden, tror jag att många skulle ha ett intresse av att komma och titta på den här likvagnen, säger Lili Stenmark som funderar på ett förslag att göra vagnen mer lättillgänglig för allmänheten.- Vi kommer snart att ha en sammankomst i församlingen, där man hoppas få fram olika idéer för att utveckla församlingsarbetet och då tänker jag föreslå att vi försöker göra vår kända likvagn lättare att se, sägerLili Stenmark. Exempelvis genom att ställa den bakom en glasvägg, där man lätt kan studera den fina och historiska likvagnen.Hjul och medar
Innan likvagnen hamnade i det nuvarande lilla garaget, förvarades den först i ett kyrkstall, som inte finns längre och därefter i kyrksalen inne i Skärkinds kyrka.Enligt uppgift är den tillverkad omkring år 1900 i en fabrik i Hallingberg i Småland, Skaftekulla vagnfabrik. Vagnen är utrustad med hjul, men kan också köras med medar, för att kunna användas både sommar och vinter.Fram till 1948 användes den vid de flesta begravningarna i Skärkind. Eric Carlsson var en av de som körde vagnen och han har berättat följande:- Vid körningar med likvagnen var det noga med att hästarna var fina och blanka, att selar, linor och tömmar var väl putsade. Hästarna försågs med skyddslappar på huvudlagret, för att inte kunna se bakåt.
n Den 28 januari 2002 avled Astrid Lindgren i sitt hem i Vasastan i Stockholm, 94 år gammal. Astrid Lindgrens begravning ägde rum i Storkyrkan i Gamla stan. Astrid Lindgrens kista fördes genom Stockholm från Adolf Fredriks kyrka till Storkyrkan. Vagnen var av trä och svartmålad. Den hade lånats från Skärkinds kyrka. Bakom vagnen ledde en flicka en vit osadlad hingst, en gammal symbol där någon leder den avlidnes häst. Kortegen eskorterades av ridande poliser och livdragoner från Kungliga Livgardet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om